А. Тодоров: Радев може да не стигне до балотажа

Сред въпросите за референдума има такива, които издават непознаване не само на Конституцията, смята той

"За референдумът знаят немного от избирателите. Повечето ще научат, когато видят двете кутии в изборните секции. Сравнително малко дебати бяха проведени и „по същество“ по трите въпроса", коментира пред политологът проф. Антоний Тодоров.

"Сред въпросите за референдума обаче има такива, които издават непознаване не само на Конституцията. То е въпрос, ако щете, на гражданска компетентност. Например въпросът с намаляването на народните представители. Става въпрос за такива въпроси, които, по Конституция, се решават от Велико народно събрание. Ако някой иска да промени нещо такова, трябва да направи референдум с предмет и въпрос: Искате ли свикване на Велико народно събрание по този въпрос", обясни той

"Вторият тур е решаващ и много важен и Борисов очевидно търси възможност да разшири тази подкрепа – да не се скара толкова много с Реформаторите, че да не получи подкрепа на втория тур..но, от друга страна, ако може, да си осигури както на Патриотичния блок и да си осигури подкрепа, по възможност, и от ДПС. Това е, според мен, смисъла на маньовъра", заяви той.

Според Тодоров, най-вероятно е на балотаж да отидат Цачева и Радев с минимална разлика, но името на втората двойка на балотажа може да бъде и друго.