Борисов: Заради Русия в Алепо съм "за" евросанкциите

Според министър-председателя няма оправдание за бомбардировките на болници, училища и жилищни сгради

„Това, което се случва в Алепо, е недопустимо и трябва да бъде прекратено. По-важно от всичко е човешкият живот. Заради руските атаки в Сирия сега съм „за” санкциите срещу Москва”. Това каза премиерът Бойко Борисов при пристигането си в Брюксел за заседанието на Европейския съвет.

На него ще се разглеждат темите миграция, търговски въпроси, както и отношенията между ЕС и Русия. Според министър-председателя „няма оправдание за бомбардировките на болници, училища и жилищни сгради” в размирната страна. „Къде да се върнат всички тези хора, когато всичко е срутено?”, риторично запита Борисов. Той подчерта, че санкциите срещу Русия вредят на бизнеса и икономиката, но действията на Москва в Сирия пък противоречали на ценностите, които ЕС изповядва.

„Изказвал съм се и срещу САЩ, Франция, Англия, когато са умирали хора вследствие от бомбардировки. Ако санкциите са достатъчно силни, за да върнат всички на масата на преговорите, съм абсолютно "за". Знам какво си причинявам, тъй като водим преговори за наследството, което получихме в енергетиката, но по-важното са ценностите и ние ще ги защитим докрай”, допълни Борисов.Преди това той коментира, че Европа ще бъде финансово и икономически по-стабилна и дисциплинирана, ако всички страни от ЕС спазват Маастрихтските критерии.

„България, за съжаление, е от малкото страни в Европейския съюз, които съблюдават Маастрихтските критерии за под 3% бюджетен дефицит и под 60% външен дълг“ каза премиерът преди срещата на лидерите от Европейската народна партия, която се провежда в Маастрихт.„Благодаря на колегите си от ЕНП и ЕС, че след срещата в Братислава показаха, че Комисията, Европейският съвет, всички ние можем да работим и да взимаме бързо решения – нещо, за което винаги биваме упреквани“, коментира министър-председателят.

„След многото спорове и дебати най-накрая стъпихме на правилните решения – че трябва да се затворят външните граници, балканският път, влизането да става през официалните ГКПП, да се работи за удължаване на споразумението с Турция“, посочи още той. Във връзка с решението България да получи 160 млн. евро за охрана на границата и овладяване на мигрантския поток, премиерът отбеляза, че за да гарантира изключителна надеждност на външна граница на Европейския съюз, България е заделила за техника и предпазни съоръжения много повече от отпуснатите средства.