​Буря срещу Бокова и в ЮНЕСКО, коментират оставката й

Българката е накърнила тежко авторитета на световната организация, няма политически капитал да заема поста

След българския шут от надпреварата за ООН, Ирина Бокова е пред сериозен скандал и в ЮНЕСКО, организацията, която оглавява вече втори мандата. Според източници на Faktor.bg от Париж напрежението срещу българката ескалира и едва ли ще бъде изненадващо, ако на следващото заседание оставката й бъде поискана официално. Група африкански държави вече са правили спешни консултации в тази посока. Само преди ден пък европейски посланици във френската столица са обсъждали неофициално последните скандали около променената българска кандидатура за ООН. Според тях новото решение на българското правителство е предизвикало „политически земетръс“, който е ударил сериозно авторитета на ЮНЕСКО. . 

Дипломатите акцентира и на разликите между Кристалина Георгиева и Бокова. След новата номинация на българското правителство Георгиева веднага излезе 1 месец в отпуск и се раздели временно с кабинета си в Брюксел. Докато Бокова повече от 7 месеца водеше кампания за ООН и ползваше щедро привилегиите и специалния статут, който и дава постът в ЮНЕСКО. Сега се припомня критичната забележка на посланика на Гвинея, който преди няколко месеца атакува открито Бокова и поиска оставката й, твърдейки, че не може да ръководи ЮНЕСКО и да си прави пиар и кампания за ООН. Тогава Бокова отговори, че тя не се занимава и не прави кампания, а нейното правителство и заради това няма да излезе в отпуск, като временно се раздели с поста в световната културна организация.

Сега българското правителство е снело напълно подкрепата си към предишния си фаворит, дори е декларирало това със специално писмо от вчера, но Бокова демонстративно отказва да напусне състезанието за важния световен пост. В момента тя представлява само ЮНЕСКО, а международната организация не я е номинирала за надпреварата в ООН, гневят се нейни колеги. Така обаче Бокова срива и без това разклатения авторитет на ЮНЕСКО, коментират още дипломатите в организацията. 

Според тях в доста неясна ситуация е и българският посланик в Париж, който е и първи наш дипломат в ЮНЕСКО – Ангел Чолаков. Той продължава да работи за избора на Бокова, въпреки променените реалности в София.

В ЮНЕСКО все по-отчетливо се задава и въпросът: След като кабинетът на Борисов е снел доверието си от Бокова, има ли вече политическия капитал да продължи още една година да бъде на шефския пост.