Бокова в настъпление: Българските лидери са отговорни за моя резултат днес

Още на 26 септември обаче Бокова загуби лидерската позиция при жените

Уважавам институциите в България, политическата отговорност се носи от българските лидери. Премиерът има своите анализи и позиция, не искам да коментирам. Така  генералният директор на ЮНЕСКО и български кандидат за шеф на ООН Ирина Бокова, вместо да преосмисли своето представяне, коментира от Ню Йорк заръката на Борисов да е първа или втора на днешното гласуване, защото в противен случай тя може да бъде сменена като българска кандидатура.

Изявлението си Бокова направи пред БНР непосредствено преди да бъдат обявени резултатите от гласуването, които този път и отредиха 6-о място. Тя уточни, че това само едно предварително позициониране, тъй като гласуването с цветните бюлетини предстои, изтъкна Бокова. 

Тя подчерта, че винаги досега е била първа сред жените и даде пример с Кофи Анан, който е бил избран след 7 гласувания. При петия вот на 26 септември обаче Бокова загуби лидерската позиция при жените. 

Изключително съм благодарна на българския президент, неговите думи правят впечатление - той е държавен глава. Смятам, че мога да продължа с неговата подкрепа, каза още Бокова. 

Росен Плевнелиев описа Бокова като истински лидер и най-добрият кандидат за първия пост в ООН в речта си пред общото събрание миналата седмица, после даде прием в нейна чест в Ню Йорк. В същия ден Кристалина Георгиева, която също бе в Ню Йорк, заяви пред журналисти, че за нея е изключителна чест толкова много хора да я окуражават също да се кандидатира.