​Вместо за разследване и арести, БСП пак се пазари за рестарт на „Белене“

Искаме да знаем имат ли намерение управляващите да развиват ядрената енергетика, пита Драгомир Стойнев

Отказахме да подкрепим заема, с който да платим за реакторите, за които сме осъдени, тъй като не знаем какви са последващите действия на управляващите. Някои говорят за продължаване на проекта „Белене“, а премиерът заговори, че ще сложим обарудването в музея. Ако не падне мораториумът за реализация на проекта, няма да гласуваме този заем. Това заяви в ефира на Би Ти Ви бившият енергиен министър Драгомир Стойнев.

Без всякакво чувство за вина и отговорност, която кабинетът на Пламен Орешарски има по отношение на този проект, Стойнев обясни, че точно БСП не веднъж е предупреждавало Борисов за това, че страната ни може да бъде осъдена именно заради спирането на проекта. Той обаче не обели и дума за онзи договор, подписан от тогавашния министър Петър Димитров, с който всъщност страната ни е загробена днес да плаща на руската страна милиарди. Стойнев дори се опита да прехвърли изцяло вината на ГЕРБ, като посочи, че именно по време на техния мандат са били подписани 9 допълнителни споразумения за АЕЦ „Белене“ в периода 2009-2012.

Ако бяха решили, че е неефективен, да го бяха спрели своевременно. Нека премиерът да каже истината – защо беше спрян изведнъж този проект. Ние живеем в пародия, това не е политика, гневи се политикът, който побърза да припомни на зрителите, че до 2011 година именно министър-председателят яростно защитавал този проект и това било напълно правилно, защото ако нямаме инвестиции в сферата на енергетиката, скоро ще ни се наложи да внасяме електроенергия.

За да реализираме „Белене“ не означава, че трябва да извадим една торба с пари. В цял свят се прави така – взема се един заем, който се изплаща 25 години и 60 години сме на печалба, като продаваме електроенергия. Сякаш управляващите не знаят за тези финансови инструменти. Затова ние от БСП искаме да знаем – смятат ли управляващите да развиват ядрената енергетика или не, защото нашето убеждение е, че на страната са необходими нови мощности, категоричен е Драгомир Стойнев.

На въпрос на водещата как би коментирал влизането на Пламен Орешарски в битката за президентския пост, активистът на БСП бе лаконичен: Приемам нормално Пламен Орешарски да се кандидатира за президент, но не мога да коментирам. Ние имаме една силна кандидатура в лицето на ген.Радев. БСП иска да привлече гражданската сила, да протегнем ръка на гражданското общество. Но за съжаление нямаме кандидата на ГЕРБ. Най-вероятно той ще бъде посочен от Борисов в деня за размисъл и ще изпълнява неговите повели.