​Октай: Главно мюфтийство иска връщане на османските имоти, поръчката е на Анкара

Опитват се да дестабилизират България, клеветят я пред Европа

Главно мюфтийство ще протестира по време на започващата на 27 септември във Варшава сесия на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа за невърнати вакъвски имоти и нарушени от българската държава религиозни права. Това разкри в аванс водещият на предаването на БНТ „Вяра и общество“ Горан Благоев. Скандалната тема българските мюсюлмани ще поставят заедно с турската общност от Западна Тракия на Гърция. От мюфтийството са отказали да коментират проблема. Според анализатора Осман Октай темата за вакъвските имоти е юридически проблем, но изнасянето му и политизирането му в Европа в тази сложна ситуация с мигранти и ислямисти, вече говори за политически привкус. Особено опасно според него е закачването на проблема към турската общност в Гърция. Така той придобива балкански характер, а скандалът е поставен от две натовски държави. 

„Оставам с впечатление, че някой иска да употреби мюсюлманите в Гърция и България и да рекетира Европа. Атаката идва по линия на Анкара и обкръжението на Ердоган. Българското общество е изключително толерантно и религиозно и етнически, некоректоно е да се дискредитира така България пред света. Но това е тезата на ДПС и Доган, който твърди, че в страната продължава възродителният процес, това е тревожно, защото става с намеса отвън. Главно мюфтийство винаги е било крило на политическото предствителство на ДПС, партийните секретари на ДПС правеха конференциите на религиозното вероизповедание. Сега Анкара рекетира Европа чрез българските и гръцките мюсюлмани, коментира Октай.

Николай Панков, който е познавач на проблемите на исляма у нас е категоричен, че е некоректно да се говори за ново връщане на имоти на мюсюлманите.

„На Главно мюфтийство са върнати всички имоти, става дума за над 3500 училища, сгради, земи и терени. Но тук проблемът е за влиянието на турския Диантен, който дава тези наставления. Претенциите са за връщане на османски имоти от времето на Османската империя. В основната си част те са културни паметници на българската държава. Става дума за архитектурни и исторически паметници. Юридическата сага по тази тема се изчерпи у нас, и съдът не им призна наглите претенции. Поставянето на проблема сега пред Европа е сквернене на България. Въпросът е дали мюфтийството е отделено от политиката и не обслужва ли чужди интереси", пита Панков. Според него Министерски съвет, който бе част от приключила съдебна сага трябва в аванс, още преди стартирането на сесията на 27 септември да запознае участниците в нея с реалното състояние на проблема, а не след това да се обясняваме и оправдаваме.