България даде заден за разследване на престъпленията на комунизма

Инициативата е отпреди година, но намерението на страната ни е само пожелателно

По повод Европейския ден в памет на жертвите на тоталитарните режими (23 август) министрите на правосъдието на Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния призоваха за разследване на престъпленията на комунистическите режими, съобщи desebg.com

Това стана по време на срещата на Съвета на ЕС и на конференция на историци, като тази година двете събития се проведоха в словашката столица Братислава (през 2015 г. срещата на министрите беше в естонската столица Талин). Министрите излязоха с общо изявление, в което критикуват страните, чиито управляващи се гордеят с бившия Съветски съюз и извършените от него престъпления и подклаждат екстремизъм и престъпления на омразата през интернет или като подкрепят крайни политически партии.

Подобни действия са недопустими, когато се почита паметта на загиналите и пострадалите в резултат на терора, провеждан от комунистическите режими, подчертават министрите. Според тях страните членки на ЕС трябва заедно да осъдят престъпленията на комунистическите режими. Ако не предприеме действия в тази посока, ЕС ще създаде условия, в които ще се появят пропуски в историческите познания на европейските граждани. Това пък може да доведе до взимането на решения, които да отслабят мира и единството в Европа, отбелязват още министрите.

На 23 август 2016 г. се навършиха 77 години от подписването на пакта Молотов-Рибентроп между Съветския съюз и нацистка Германия. В избухналата няколко дни по-късно Втора световна война този пакт води до окупирането на няколко държави и репресирането на милиони граждани.

Балтийското електронно издание не коментира отсъствието на България от тази важна инициатива, чието начало беше поставено точно преди една година в Талин. Тогава (23 август 2015 г.), в деня, на сключването на пакта Молотов-Рибентроп през 1939 г. представители на 8 държави – Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Грузия настояха в обща декларация да бъде създаден международен орган за разследване на престъпленията на комунизма и решават да свикат експертна група, която да работи върху проблема.

Румъния и България не участваха във форума, но северната ни съседка вече се е присъединила към нея за разлика от дясноцентристкото (уж) управление в София. Преди два месеца, през юни 2016 г. депутатът Методи Андреев (ГЕРБ) зададе парламентарен въпрос на министъра на правосъдието Екатерина Захариева защо България е единствената държава от страните от бившия Източен блок, която не участва в инициативата.

Министър Захариева увери в писмен отговор, че България е проявила интерес за присъединяване към Международния трибунал за престъпленията на комунистическите режими. Очевидно настоящото управление е останало само с интереса към тази международна инициатива, но не и нещо повече. За разлика от престъпления на тоталитарния нацистки режим в Германия, престъпленията на тоталитарните комунистически режими не бяха осъдени след падането на Берлинската страна и разпада на Източния блок.