И. Василев: Затоплянето между Русия и Турция не означава лоши последици за България

България няма ресурс да влияе на това, което се случва между Русия и Турция, но може да се възползва от едни или други тенденции, смята той

Илиян Василев, български дипломат и посланик в Русия от 2000 до 2006 г, очаква на утрешната среща между  Бойко Борисов и турския премиер Йъдаръм да бъдат обсъдени решения, които могат да бъдат взети във формат ЕС – Турция, а не двустранно.

"Очаквам г-н Борисов да "пробира" някои възможни решения, които след това да отнесе в Берлин и да обсъди заедно със своите колеги, тъй като, очевидно, двустранно решение на този проблем няма. Параметрите на бежанските потоци са много по-обхватни от въпроса за решението за преминаването им през българско-турската граница. Ако ние имаме двустранно решение, но Гърция няма, тези потоци отново ще продължат. Освен това има една голяма опасност от създаване на впечатление за уязвимост, която не може да бъде терапирана в рамките на европейските решения. Т.е. България няма интерес, нито пък има логика самостоятелно да решава каквито и да е проблеми, без да използва ресурсите на своето членство в ЕС"

"България няма ресурс да влияе на това, което се случва между Русия и Турция, но може да се възползва от едни или други тенденции. Страната ни няма интерес от лоши отношения между двете страни, а слуховете за евентуален съюз между тях са много пресилени", допълни Василев.