Огнян Минчев: Измирането на пчелите е вест за собственото ни самоубийство

Измирането на пчелите е нещо несравнимо по-важно от всички други "новини", изпаднали от политическата амбулантна сергия.

Масовата гибел на пчелите е съобщение за нашето собствено самоубийство. Забраната върху пестицидите, които унищожават пчелите трябва да бъде незабавна - и без съобразяване с това какво и кога ще направи Брюксел. И още нещо - по-важно! Гибелта на пчелите е резултат и от навлизането на ГМО културите. Необходима е ПЪЛНА ЗАБРАНА и незабавно изгонване на бандитски бизнес империи като "Монсанто" от България. Остана ни наистина само природа - донякъде... Така политологът Огнян Минчев коментира на страницата си във Фейсбук организираните днес протести на пчелари във Варна и Шумен. Те са срещу безконтролното пръскане с пестициди, което е една от основните причини за измирането на пчелите.

Основните искания на протестиращите са две. Европейската комисия да наложи забрана на използването на трите широко използвани пестицида, свързани с причиняването на смърттта на пчелите, до 2 месеца за целия ЕС. В случай, че това не стане, българските власти да наложат мораториум на употребата на неоникотиноидните пестициди за страната. С тези пестициди се третират семената на рапицата, слънчогледа и царевицата преди сеитба, пише Фермер.БГ.

В началото на годината Бюрксел поиска от страните членки на ЕС да наложат забрана за употребата на неоникотиноидни инсектициди, използвани върху слънчоглед, рапица, царевица и памук. Тогава 13 държави гласуваха „за“ забраната, 9 – „против“, а България, Германия, Великобритания и още две държави се въздържаха.

Според Европейската служба по безопасност на храните, използваните пестициди за обработването на посевите са основната причина за изчезването на пчелите в световен мащаб. За изминалите десет години смъртността при пчелите в България се е увеличила 5 пъти.