"Алфа рисърч": БСП взе кризисно решение за разрива с АБВ

Ходът на Нинова крие опасност Първанов да се дръпне

Разривът между партията-майка и отрочето й АБВ дойде като гръм от ясно небе. Социолозите се опитват да го обяснят, но не са особено убедителни. Да погледнем мненията им.

Според социолога от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова случващото се в БСП изглежда като кризисно решение.

"Ситуацията ми прилича на опит БСП да покаже, че ген. Румен Радев не е кандидатура на АБВ, тъй като в публичното пространство ясно бе обвързана тази номинация с Георги Първанов. И връзката е без съмнение. Затова на първо четене действията на БСП изглеждат като кризисно разграничаване от АБВ, за да бъде припозната кандидатурата като вътрешнопартийна", твърди Димитрова, цитирана от Mediapool..Според нея ходът на Нинова крие опасност Първанов да се "дръпне". "За мен по-големият въпрос е дали това е битка за опазване на елитите вътре в БСП", допълва тя.

По думите ѝ съперничеството между БСП и АБВ бе привнесено от лобита в БСП и трансферирано вътре в партията. "Струва ми се, че това, което наблюдаваме в момента, е битка за оцеляването на Корнелия Нинова като председател", смята още Димитрова.

От "няма особена драма" до "кризисно решение, което цели да запази поста на Корнелия Нинова". Такова тълкувание на последните събития в ляво направиха политолози и социолози, след като БСП обяви, че няма да подпише коалиционно споразумение с АБВ и предложи общата им кандидатура за президент да бъде подкрепена от Инициативен комитет, твърди Mediapool. Истината е, че именно това решение разклати стола на новия лидер.

"Не виждам особена драма в случващото се между БСП и АБВ. То само потвърждава извода, че скоро обединение вляво не може да има", каза пред l социологът Живко Георгиев. И повтори, че в контекста на президентските избори липса на коалиционно споразумение не е нищо притеснително. "Партиите ще издигнат кандидат, за който са се договорили, но не с коалиция, а с Инициативен комитет, къде е проблемът? Даже мисля че е по-добре за самия кандидат", допълни той.

Политологът от "Галъп" Първан Симеонов пък твърди, че от самото начало на преговорите между АБВ и БСП е било ясно, че се търси кандидат със сложни преговори. "Те са кула от кибритени клечки, която успя – има създадена добра легенда, Радев отговаря на описанието, което търсеха двете партии. Търсеха живец – намериха го", обяснява той.

Веднага след това, припомня Симеонов, двете формации "се чудеха дали да го издигнат с коалиция или да потърсят някаква друга форма. В този смисъл - няма особена новина, може да са избрали другата форма".