​Кънев: Облечени в чаршафи ченгета договарят решения и постановления на Темида

Депутатите отхвърлиха да има заместник-главен прокурор по корупцията.

Народните представители отхвърлиха днес предложението на депутата от Реформаторския блок Петър Славов в Закона за съдебната власт да бъде включен текст, който да установява несъвместимост между участието в тайни организации и заемането на магистратска длъжност. По-рано стана ясно, че е направен опит текстът предложен от МС да бъде изхвърлен от промените в закона още преди да бъде гласуван в пленарна зала. Става дума за принадлежността на представители от съдебната система към организации на масони, тамплиери и други тайни общества. 

С 41 "За", 39 "Против" и 43 "въздържали се" парламентът не прие магистратите да декларират членства в масонски и други тайни общества. Сред народните представители, които са "ЗА",  има и ляво и дясно. 

Отпадането на текста предизвика Радан Кънев от ДСБ. От парламентарната трибуна той обяви, че проблемът не е в това какви са българските масони, че немалка част от тях са просто едни впиянчени ченгета от Държавна сигурност, които си играят на рицари и се обличат в чаршафи.

„Огромният проблем е реален, не хипотетичен проблем на българската съдебна система, е, че част от тези облечени с чаршафи ченгета, всички много добре го знаем, осъществяват нерегламентирани контакти помежду си на ниво адвокат – прокурор, адвокат – съдия, съдия – прокурор, и като продукт на тези нерегламентирани контакти в България се появяват извънреден брой необективни съдебни решения и прокурорски постановления“.

Кънев посочи, че този проблем българското общество го знае от години, но депутатите нямат воля да решат проблема.

Днес депутатите гласуваха близо 80 от 220-те параграфа от законопроекта за съдебната власт. Парламентът даде власт на общите събрания на съдиите, отхвърли кариерните бонуси, прие, че главният прокурор ще може да бъде питан от граждани чрез народните представители. Депутатите очаквано отхвърлиха да има заместник-главен прокурор по корупцията.