Следователят Бойко Атанасов съди в."Труд" за клевета

Повод за заведеното дело е скандална публикация за него в медията

Главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на прокурорската етична комисия Ясен Тодоров, бизнесмените Иво Прокопиев, Саша Безуханова и журналисти са повикани за свидетели по дело за клевата, заведено в Софийския районен съд от следователя Бойко Атанасов.

Делото е наказателно от частен характер, а повод за него е материал във в. „Труд” от 20 март 2016 г. под заглавие „Истинското лице на следователя на олигархията”, в която Бойко Атанасов е описан като участник в организирана престъпна група, която обслужва олигархията, съобщава clubZ.

Публикацията е подписана от Стефан Николов, който не е пестил критики за следователя. Но е пропуснал да поиска мнението му преди отпечатване на материала. Атанасов е предявил иск от 100 000 лева срещу автора за моралните вреди, които е претърпял от „безотговорните квалификации” по негов адрес.

Като конкретен повод за завеждане на делото, следователят сочи становището на етичната комисия на прокурорската колегия на ВСС от 17 юли 2016 г., в която се казва, че Бойко Атанасов притежава необходимите качества, за да кандидатства за длъжността ръководител на Софийска градска прокуратура (СГП), но нравствеността му е поставена под съмнение заради на публикацията на Стефан Николов във в.„Труд“ .