Отличиха Плевнелиев с най-висшето държавно отличие на Словения

Миграционната вълна, ситуацията в Турция, борбата с тероризма и отражението на евентуален Брекзит ще бъдат във фокуса на разговора между двамата

Президентът Росен Плевнелиев беше удостоен с най-висшето държавно отличие на Словения - „Орден за изключителни заслуги“, за приноса му за мирното, демократично и европейско развитие на държавите от региона и в знак на признателност за дейността му за задълбочаване на сътрудничеството между България и Словения на двустранно и многостранно ниво и укрепване на връзките в рамките на Европейския съюз. 

Ордена държавният глава получи от президента на Словения Борут Пахор, който посрещна с официална церемония българския президент в Любляна, съобщиха от президентския прессекретариат. Миграционната вълна, ситуацията в Турция, борбата с тероризма и отражението на евентуален Брекзит ще бъдат във фокуса на разговора между двамата държавни глави в рамките на официалното посещение на президента Росен Плевнелиев в Словения. 

Президентите на България и Словения ще обменят позиции относно перспективите на държавите от Западните Балкани за интеграция в ЕС и НАТО. Сред акцентите в разговорите на държавния глава в Любляна ще бъдат актуални въпроси от регионалния, европейския и международен дневен ред, както и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз, двустранните търговско-икономически отношения, инвестициите, културата и образованието.