​Обрат в прокуратурата: Има пречки за регистрацията на ДОСТ

Открити са сбъркани ЕГН-та, липсват данни и дати за попълване на декларациите

Държавното обвинение ненадейно смени позицията си и обяви, че вижда пречки за регистрацията на новата партия на Лютви Местан - ДОСТ. Това стана ясно от становището на обвинителите Станева и Николова, които днес застанаха пред Върховния касационен съд, след като Местан обжалва отказа на СГС да регистрира партията му.

Докладчик по делото пред ВКС е съдия Светла Чорбаджиева, а магистратите разгледа жалбата, след като на първа инстанция ДОСТ не получи регистрация.

Според държавното обвинение има непълноти в декларациите за членство в партията. Липсват данни за всички учредители, че са български граждани с избирателни права. Открити са и сгрешени ЕГН-та, а на декларациите липсва дата на попълване. Според прокурор Николова имало видимо сходство на почерк и подпис, на някои от декларациите. Според прокуратура липсват и доказателства за регистрацията на партията. Необяснимо е как тези важни обстоятелства бяха пропуснати от прокуратурата по време на делото в СГС. Тогава обвинението констатира, че няма никакви пречки за регистрацията на ДОСТ.

Лидерът на нерегистрираната партия Лютви Местан призна, че дори високоинтелигентен човек може да допусне грешки. Според него няма проблем сбърканите ЕГН-та да бъдат заличени. Той се мотивира, че броят на учредителите надхвърлял двойно необходимия по закон и това не трябва да бъде пречка за регистрацията на партията.