Експерт: Шефът на АЕЦ е бил препятствие за Кадиеви

Депутатът твърдеше първоначално, че провинението на Ангелов е надписване на сметки

Разкритията на независимия вече депутат Георги Кадиев за сменения от БЕХ преди дни директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов са имали за цел именно неговото отстраняване, твърди в личния си блог ядреният физик и бивш служител на централата Георги Котев, който упорито рови в най-миризливата и опасна тематика, наричана иначе българска енергетика.

Той е категоричен, че Кадиев и съпругата му имат собствени интереси в нея, за които Ангелов е бил препятствие.

„Другарката Кадиева е основен играч на енергийния пазар. В уеб страницата няма снимка на екипа. Това прави още по-странна претенцията на Кадиев за прозрачност, за някаква отговорност. Смешни работи”, коментира Георги Котев пред Faktor.bg.

И продължи така: „Потърсих интернет сайт на партията „Нормална държава”, на Кадиев, защото той подава сигнали за "престъпленията" на Ангелов от името на партията. Преди месец и половина ги е дал на някакви институции, но такъв сайт няма. Намерих Фейсбук страницата на партията и от нея добих впечатление, че

това е партия-човек

Дори там нямаше прикачени документални доказателства за „престъпленията” на Ангелов. Видях вчера по телевизията, че той размахва някакви листа. Намерих в един новинарски сайт този документ. Взех го, увеличих го и го качих на моя сайт, но понеже знам Ангелов от повече от четвърт век, от 1991 г. лично се познаваме, виждал съм много пъти подписа му, разполагам с маса документи , подписани от него, съм озадачен.... Този лист, с който Кадиев твърди, че той е приел управлението на офшорката прилича на неговия подпис, да, но не може да се твърди категорично, че е така. 

Останах с впечатлението, че Кадиев променя първоначалната си теза, като го гледах по телевизията. Твърдеше първоначално, че провинението на Ангелов е надписване на сметки по време на ремонти, изведнъж снощи се оказа, че основното нарушение е една обществена поръчка за модернизация на автоматичния контрол на неутронния поток на блокове 5 и 6. 

Това е една сложна система, изключително важна, свързана с безопасността. Изведнъж Кадиев, който месец и половина разполага с документите, разнасял ги е някъде,вади една важна наистина обществена поръчка. Аз подавам сигнали от 8 г. за много по-големи престъпления. 

Аз съм енергетик от 25 години вече, Кадиев е абсолютно никой, неговите хвърчащи листа с три подписа, без дати, без номера, без абсолютно нищо доказващо, че това е официален документ. Пренасянето на един подпис е елементарна работа."