ДСБ питат Борисов за "Нощни вълци" на Путин

Те изразяват изненадата си, че лица с нашивки с българското знаме да защитават рокерите на Кремъл

Радан Кънев, Атанас Атанасов и Борис Станимиров от ДСБ внесоха в рамките на парламентарния контрол питане до премиера Бойко Борисов за посещение и мотопохода на руската рокерска група "Нощни вълци" на територията на България, съобщават от партийния пресцентър.

Близостта на тази група с руския президент Владимир Путин е широко известна, уточняват оттам. Формалната и основна цел по време на пътуването на въпросната група - обединение на славянския свят, предизвика разнопосочни реакции и в българското общество, се посочва още в съобщението. От ДСБ напомнят, че вече се стигна до сблъсък между група протестиращи срещу посещението на "Нощните вълци" и на паравоенна организация в Бургас.

По информация на медиите двама от протестиращите срещу "Нощните вълци" са отведени от полицията и ще бъдат съдени по бързата процедура за хулиганство, посочват от ДСБ. В същото време представители на паравоенните организации, които са агресивната страна в конфликта, не са задържани.

Затова от ДСБ питат Борисов има ли различно отношение от страна на МВР към участващите в този инцидент в случая. Неприемливо е хора с маскирани лица и камуфлажни униформи, с нашивки с българското знаме и надпис "Народна република България" да бъдат агресивни и да защитават практически чужди политически интереси, отбелязват депутати.

Питането им към Борисов е каква е общата политика на правителството чрез неговите органи в лицето на МВР и ДАНС за опазване на обществения ред чрез контрол и наблюдение над групи с паравоенно поведение.