Красимир Ципов: МВР няма да злоупотреби с данните от мобилните оператори

Твърденията за полицейски произвол при получаване на разпечатки от телефони или имейл адреси са неоснователни

"Няма да има злоупотреба с данните, предоставяни от телекомуникационните оператори". В това увери заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов след приетите на първо четене промени в Закона за електронните съобщения пред БНТ1.

"Тенденцията през последните две години е към намаляване от 1/3 на 1/5 на исканията за използване на данни, същевременно се увеличават отказите на съда. Твърденията за полицейски произвол при получаване на разпечатки от телефони или имейл адреси са неоснователни", смята Ципов. Той посочи, че ще се искат трафични данни, а не лични и по никакъв начин не става въпрос за специални разузнавателни средства.

"Не става дума за специално разузнавателно средство нито за способ. Последните няколко дни в общественото и медийното пространство се говореше за подслушване, за достъп до лично съдържание - категорично не става дума за това. Става дума за т.нар. трафични данни. Да има лични данни в тези трафични данни, но това не са такива данни, които са свързани с имената на лицето, с адреса. Става дума за това, да бъде идентифицирано лицето, което е набрало един съответен телефонен номер, дали този номер е негова собственост или на друго лице, което ползва, лицето до което се е обаждало, съответното същото важи и за размяна на имейл кореспонденция", каза още Ципов.