Ректорът на Алма Матер: Българите сменихме кирилицата с "методиевица"

Проф. Анастас Герджиков критикува заместването на писмеността ни с латиницата

"Вместо на кирилица, пишем електронни писма на развалена латиница, която подигравателно сме нарекли "методиевица", а за култура няма достатъчно средства". С тези думи на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков започна приветственото си слово по време на академично тържество в Аулата на Софийския университет. С въпрос "Къде са българското образование, българската култура и българската писменост днес?" ректорът на най-старото висше училище у нас се обърна към залата:

"През последните 20 години СУ "Св. Клименвт Охридски" се опитва да поддържа най-високо качество чрез инвестиции в библиотеки, лаборатории и апаратура, които повишават качеството, но изискват финансиране, а субсидията се разпределя по броя на студентите, независимо от резултата". 

"На днешния свят ден за всеки българин ден може би е време да се запитаме достойни ли сме да бъдем наследници на 11-вековната си писмена и културна традиция", попита проф. Анна-Мария Тотоманова в академичното си слово "За буквите и за достойнството":

"Духът на Кирило-Методиевото дело живее и днес, защото двамата светители не само изнамират буквите, но и създават образец за книжаване на славянския език, като превръщат познатия им славянски диалект в съвършен инструмент за предаване на посланието на нашия Спасител", каза още Тотоманова. На тържеството присъстваха освен членове на Акедемичния съвет, преподаватели, ректори на други университети, министърът на образованието Меглена Кунева, депутати, посланици, студенти, ученици и граждани.