Дядо Николай промени протокола в Пловдив, скри първенците с иконата на Кирил и Методий

Пловдивският митрополит не хареса, че образът на светците не се вижда от пловдивски управници

Митрополит Николай пренареди редицата с гостите на днешното честване на 24 май. Още преди да са започнали официалните речи, владиката зърна, че отличниците на Хуманитарната гимназия с иконата на светите братя Кирил и Методий са застанали встрани и почти зад градските първенци. Духовникът веднага се зае да коригира протокола, излезе напред, повика тийнейджърите и ги изправи най-отпред с образите на първоапостолите, макар така да закриха областния управител Здравко Димитров и председателя на Общинския съвет Савина Петкова.

Чак тогава дядо Николай се успокои и изслуша откъс от „Азбучна молитва”, с който започна тържеството. Представителни групи на всички училища в града се стекоха на честването пред Гимназията с хуманитарен профил „Св. св. Кирил и Методий”. Баба доведе 5-годишния си внук, нагизден с бяла риза с везана пазва, по маратонки, но с хартиен трибагреник в ръка. Възрастна жена с плетена рокля пък по време на цялата церемония се опитваше да се пребори с модерен джиесем, за да заснеме тържествения момент. В обръщението Савина Петкова отбеляза, че четмото и писмото от векове са приоритет на българския народ, съобщи Марица.бг. 

Тя подчерта още, че азбуката е дала на българите демократичното право да творят на своя език. И добави, че през 2019-а, когато Пловдив ще е европейска столица на културата, всички трябва да работят за престижа му. След нея Соня Мелоян от просветния инспекторат пожела на учителите да са здрави и благородни, а на учениците – усмихнати и със самочувствие на знаещи и можещи. На родителите заръча да съхранят семейството обичливо и подкрепящо.

Митрополит Николай пък вметна, че не само науката е слънце, а и вярата. И заедно с хората от просветата благослови и „всички пастири на родната църква, защото училището българско е рожба на Българската православна църква”. „Желая дълголетие, здраве, благоденствие, мир. Бъдете светлина на света!”, обърна се владиката към учениците и техните учители. След като целуна иконата на Кирил и Методий, дядо Николай поведе шествието редом с областния управител Здравко Димитров и зам.-кмета Стефан Стоянов. Процесията водеха Духовият оркестър и мажоретките от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.