​Местан: След резила на ДПС в Джебел, днес е истинското раждане на ДОСТ

Агресията е единственият полезен ход на обкръжението на Доган, казва политикът

ДПС предизвика в Джебел откровена провокация - изгаври се с празника на жителите му. Така лидерът на новата партия ДОСТ Лютви Местан коментира пред Faktor.bg случващото се на площада в малкия родопски град днес. Именно на този ден от тук през май 1989 г. тръгна рухването на режима на Тодор Живков. Тогава джебелчани излизат на протест срещу потъпканите им граждански, етнически и религиозни свободи и срещу Възродителния процес.

Призовах още преди няколко дни ДПС да се въздържат от провокации на този ден и да оставят хората да празнуват извън политическите пристрастия. Но те нямат друг изход и друг полезен ход - избраха агресията и провокациите. Все едно празника на София да бъде опорочен от една партия, която иска да си го присвои за свой. Това са последните издихания на ДПС и най-яркото доказателство, че е започнало началото на края им. След резила на ДПС в Джебел, днес е истинското раждане на ДОСТ, категоричен е Местан.

Ще изляза  с призив – майските събития за напред да бъдат включени в официалния празничен календар на България и да се отбелязват с подобаващ държавен протокол, защото саможертвата и примера на героите от 1989 г. не е само за естествените права на турското и мюсюлманското малцинство, а за българската свобода и демокрация. Този ден и майските събития не трябва да бъдат повече партизирани, защото са се случили далеч преди да се учреди ДПС. Тази партия не може да приватизира тези тържества, допълни още Местан.

На площада в Джебел днес се оказа и цялото ново ръководство на партията на Доган, водено от назначения лидер Мустафа Карадайъ и Емел Етем. 

ДПС са се приготвили все едно тук ще има военно положение. Докара ли са свои поддръжници от Бургас, Плевен, Северна България с автобуси и коли. Облекли партийците си с шапки и тениски. Застанали са пред трибуната със знамена, крещят, дюдюкат и провалят празника. В пъти повече са хората, които не се идентифицират с обръчите на Доган и не искат ДПС да се държи към тях като към крепостни селяни, казва Аптула Бехчет, изселник, който се е върнал в родния край специално за празника.

ДПС са много чувствително към тържествата на майските събития от 1989 г. За 25 години успяха да наложат монопол върху тях, а Доган манипулативно бе представян като организатора на тези протести от Пазарджишкия затвор. 

Разкрития на политзатворници обаче документират, че твърденията са чиста пропагадна на ДС и комунистите, защото Сокола е нямал никога тази възможност. Протестите в Джебел, Каолиново и Дулово са организирани от месни борци срещу комунизма, които след падането на режима на Живков са екстрадирани от България, за да разчистят терен за подставения от Държавна сигурност Доган.