Бойко Борисов: Източна Европа да прояви повече солидарност с България

Премиерът е песимист по отношение на вноска солидарност за бежанците

Източноевропейските страни, които се противопоставят на квотите за бежанци, трябва да покажат повече солидарност, заяви в интервю за Франс прес премиерът Бойко Борисов. Когато данъкоплатците (в по-богати европейски страни) дават пари за европейска солидарност, ние сме щастливи. Когато баче имат проблем, защото мигрантският поток е основно насочен натам, тогава, по мое мнение, ние също трябва да покажем солидарност и взаимопомощ, посочва Борисов. Няма значение дали става дума за 1 200 или 2 000 души - поели сме ангажимент да ги приемем, допълва премиерът.

За разлика от други бивши комунистически държави, България потвърди тази седмица, че ще приеме квотата от 1 200 бежанци, ако те все пак приемат да се преместят в страната, припомня Франс прес. Засега само двама иракски бежанци са се съгласили да бъдат преместени от други страни на ЕС в България.

Мигрантите не искат да останат в България. Те искат Швеция, Люксембург, Швейцария. Трябва ли да построим затвор, за да ги задържим тук със сила, пита реторично българският премиер.

Борисов изразява скептицизъм за предложената "вноска солидарност", която на практика е глоба от 250 000 евро за всеки бежанец, който държавите откажат да приемат. Вчера Унгария обвини ЕС в изнудване, а Полша определи предложението като първоаприлска шега.

Крайно време е държавите членки на ЕС да намерят механизми, които работят на практика, вместо просто да се осъждат един друг с изявления като "който не приеме преместването, ще бъде глобен" или нещо такова, коментира с остър език Борисов.

Според премиера засега няма признаци за увеличен миргационен натиск по 259-километровата граница с Турция или 493-километровата граница с Гърция, която е член на Шенген.

Към момента България опазва границите на Шенгенската зона много добре. Беше обидно, че на страната ни и на Румъния ни беше отказано да влезем в Шенген, обяснява още Борисов. Той казва, че е твърде горд, за да моли за преосмисляне на въпроса.

България се справя много по-добре с опазването на Шенгенската зона от самите страни членки на Шенген. Това е нашата морална награда, посочва премиерът.