Марешки: 100-милионната партийна субидия ни прави еднопартийна система

Няма да редактираме въпроса от референдума за горивата, това е болезнена тема за всеки българин, заяви кандидатът за президент

Няма да редактираме въпроса за горивата в предложения от нас референедум, защото това е болезнена тема за всички, заяви в студиото на "Лице в лице" бизнесменът и кандидат за президент Веселин Марешки. "Отстранихме голяма част от неточностите и референдумът ще влезе заедно с президентските избори", обясни той. На въпрос няма ли да се получи президентски избори с два референдума, Марешки поясни: "Най-вероятно няма да се получи така - ще има едно допитване с всичките въпроси от двата референдума. Два-три от въпросите са близки до въпросите с другия референдум. 

Най-много държим на въпроса: "Искате ли да бъде въведена държавна регулация върху цените на горивата, така че да не се допуска картел?" Точно този въпрос няма да отпадне, защото това е болезнена тема и спъва развитието на държавата.Решаването му ще се отрази толкова силно, че ще повлияе и върху цялата икономика.

Марешки засегна и темата за партийната субсидия. "Партийната субсидия ни прави еднопартийна система. Ние сме изцяло да отпаднат субсидиите на партиите. В най-големите демокрации се прави кампания, в която симпатизантите публично подкрепят партиите. Част от политическата система у нас се обезличи. Не се дава сега шанс на нито една млада партия. Сблъскват се с огромната 100-милионна субсидия на една партия. Тази субсидия ни прави еднопартийна система. Размерът не е важен, важно е дали тези пари се връщат за добро на хората или отиват за купуване на следващите избори. Тези средства седят по банките."

 Сега имаме 5 бензиностанции. Във Варна е само една. Има ли прокуратурата в тази държава, която да види кой прибира свръхпечалбите от горивата. Има някакъв, който се подвизава като Ревизоро в парламента, крещи срещу мен и защитава картела. При една и съща цена на нефта, дизелът е с 55 стотинки разлика. Това е огромно безобразие.

Цялата държавна машина е активирана, за да ни смачка. Питам публично от коя база се зарежда „Лукойл”. Те правят нещо, което е незаконно. Срещах се с някакви служители на Валентин Златев и ме убеждаваха да си купувам горива. Искат да убият реалния бизнес. Аз купувам от доставчици. Нека тях да проверяват. Всички наред ме проверяват. Предупредиха ме, че може публично да влязат по офисите ми. Като си сложиш главата в торбата, си готов за всичко. Ако цената е един човешки живот, може да съм готов, но България не може да е такава, каквато е в момента, заяви още Марешки.

Към днешна дата абсолютно сигурно ще се кандидатирам за президент, заяви бизнесменът. Хората искат нов и смел човек. И сегашният президент не иска да излезе и да каже за картела на горивата. Хората искат силен, нормален държавен глава, който да е представителен и избран от самите тях.