​Прокудени в Турция се поклониха пред мемориала на жертвите на комунизма

Утре в Корница отбелязват 43 години от насилственото преименуване на българомохамеданите

Група български мюсюлмани, екстрадирани насилствено в Турция по време на Възродителния процес, поднесоха днес в късния следобед венци и цвета пред паметника на жертвите на комунизма до НДК в столицата.

Групата се водеше от председателя на Конфедерацията на изселническите организации Зюрфетин Хаджиоглу.

Трябва да има памет за жертвите на комунизма, а българските мюсюлмани бяха едни от най-пострадалите, припомни пред присъстващите Хаджиоглу.

Утре групата ще се включи в честването на 43-годишнината от кървавите събития в село Корница. Тържествата се организират съвместно с "Българска европамет" и Съюза на репресираните. Сред организаторите е и политическият затворник и емигрант във Франция Петър Бояджиев.

Свързан съм със съдбата на тези хора. В Старозагорския затвор прекарах в общи килии с много бунтари от Корница. Комунизмът бе им отнел майчините имена и правото на религиозно изповедание, посочи пред Faktor.bg Бояджиев.

На 28 март 1973 г. в село Корница влизат около 500 служители на МВР и военни. Българските мюсюлмани оказват силна съпротива срещу опитите на властта за насилствена смяна на имената им. При потушаването на бунта са убити 5 души, 80 са ранени, десетки са пратени в затвора, стотици - изселени.

Тогава е създадена и така наречената Корнишка република, която хвърля в паника комунистическия режим. В продължение на няколко дни българомохамеданите от селото обявяват своя независима власт и отказват да се подчинят на комунистическия режим. Бунтът им е смазан с кръв и насилие.

Утре християни и мюсюлмани заедно ще почетем жертвите и ще напомним на обществото, че в съпротивата си срещу тоталитаризма нямаше разделяне на хората на етноси и религии. Бяхме единни, такива оставаме и днес, заяви още Петър Бояджиев.