​Pravda.ru с лъжлива руска пропаганда – честваме 3 март с Ердоган и без Русия

Според изданието днес София е в по-тесни политически контакти с бившите си поробители - Турция, отколкото с Русия

Часове преди настъпването на националния празник 3 март електронното издание pravda.ru ни заля с долнопробна руска пропаганда, част от хибридната война, която така наречените „братушки“ водят срещи нас активно пред последните години. Сценарият е доста примитивен, но ефективно работи - pravda.ru цитира уж българска медия и се позовава на нейните твърдения, без да бъде потвърдена информацията от официални държавни институции. Манипулативна е и снимката – премиерът Борисов и президентът Ердоган рамо до рамо, естествено фотографията е стара. Еко какво буквално пишат pravda.ru:

„Българите празнуват на 3-ти март националния си празник – Ден на освобождението от османско иго. Тази година на тържествата на Шипка изненадващо е поканен да присъства президентът на Турции Реджеп Ердоган, съобщава „The Bulgarian Times“, цитиран от pravda.ru.

Изданието припомня, че от 1396 до 1878 година България е част от Османската империя. В резултат на победата на Русия в Руско-турската война от 1877-1878 и с подписването на Санстефанския договор между Османската империя и Русия България получава своята независимост.

Този ден е национален празник на България - събитие, което се празнува официално в цялата страна. Но през последните години на тържествата не е бил поканен нито един руски представител, което предизвиква сериозен дебат в българското общество.

Българските власти обясняват това свое решение с факта, че днес София е в по-тесни политически контакти с бившите си поробители - Турция, отколкото с Русия. Основният аргумент е, че в България е пролята много повече турска кръв отколкото руска, а турските военни са прекарали много повече от живота си тук.

Освен това днешните реформатори казват, че освобождението на България е много спорен въпрос за българската история. Според тях, след 1878 г. и последвалата "руска инвазия" в България настъпват много по-лоши времена.

Бившият ръководител на организацията на турското малцинство в България - Движението за права и свободи - Лютви Местан (който, между другото беше отстранен от лидерския пост заради подкрепата на турското нападение срещу Су-24), както и някои неговите последователи твърдят, че "българите никога не са живели по-добре от времето, когато са били в границите на Османската империя."

Това е причината българите, които живеят в Лондон да вземат решение да отпразнува освобождението на България пред руското посолство.

Сега ни остава само да чакаме, за да видим как ще бъде приет Ердоган по време на честването на независимостта на България и дали няма да бъде осквернен този толкова голям и значим празник за всички българи.

Припомняме, че на 19 февруари 73 депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС, Отечествената фронт и БДЦ излязоха с предложение за създаване на временна комисия за проучване на факти и обстоятелства, свързани с твърденията за намеса на Русия и Турция в вътрешната политика на България. Тя бе подкрепена от 126 депутати, 19 гласуваха „против“, а 13 се въздържаха.

По този повод говорителят на руското външно министерство Мария Захарова излезе с официално изявление. Според нея абсурдността на тази ситуация е заложена в самото наименование на Комисията, която е абсолютно несъстоятелна. В историята има много примери за „намеса" на Русия във вътрешните работи на България – когато руските войници влизат на територията на страната и със силата на оръжието се противопоставят на фашизма и освобождават своите братята от злото. Цинизмът в поведението на инициаторите на тази парламентарна комисия е и в това, че тя бе създедане малко преди навечерието на 138-мата годишнина от Освобождението на България от турско робство.

Както неотдавна съобщи pravda.ru, един от приоритетите на българското министерството на отбраната за тази година е разработването на национална стратегия за "противодействие на хибридната война", включително и срещу Русия.

Българското министерство на външните работи, въпреки сериозните щети, които понася България заради наложените санкциите срещу Русия, както и правителството, на което липсва ясна позиция по този въпрос, многократно подкрепиха приетите мерки, възприемайки ги като "единственият инструмент, с който разполага Европа", за да се ограничи " руската агресия ". В същото врече българският външен министър Даниел Митов обяви Русия и терористична групировка „Ислямска държава " като основните заплахи за външно-политическите интереси на Европейския съюз.

Междувременно в края на януари в България се проведоха демонстрации срещу политиката на правителството. Страната умира, но корумпирани служители предпочитат да търсят в Русия главния враг, казват организаторите на протестите. А почти 700 000 български граждани искат да се проведе референдум за промяна на сегашната политическа система“.

Публикацията в pravda.ru е поредното доказателство, как русуфилски издания у нас публикуват безконтролно явни манипулации и интриги, граничещи със слухове и непотвърдени факти. След това се цитират и институционализират от руски медии като безспорни истини. Работа на специалните служби обаче е да установят кой на кого служи в тази мръсна пропаганда срещу България и да пресекат разрастването й, което се превръща в заплаха за националната ни сигурност.

Превод: Faktor.bg