Цацаров: Украйна не е искала екстрадиция на бияча от Околовръстното

Разследването за смъртта на палестинеца е на етап разпит на свидетели и ще очаква заключение на съдебно-медицинската експертиза

До 17 ч. вчера не сме получили искане от страна на украинските власти за екстрадиция на Георги Близнаков - един от биячите на Околовръстното шосе. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров. "Ако постъпи искане от Киев, то трябва да влезе в отдел "Международен" на Върховната касационна прокуратура", каза Цацаров. Аз научих за това от новините. и веднага след това колегите ме информираха, че такова искане няма. По въпроса за неформалните контакти, няма и неофициално запитване от украинската страна”, посочи главният прокурор.

„Наказателният процес тук ще си върви с максимално бързи темпове. Моето мнение е, че всеки трябва да си получи заслуженото, независимо от това дали е бил или не е бил в Украйна. В конкретния случай мен ме интересува това, което е правил на Околовръстното шосе”, каза още Цацаров. Той коментира и пристигналата палестинска делегация по повод смъртта на палестинеца Омар Зайед.

"Палестинската делегация не се състои от прокурори и следователи, затова не може да се очаква съвместно разследване между българските и палестинските власти", каза главният прокурор. "Ако палестинците желаят информация по случая, те могат да я получат чрез Външно министерство. Вчера те са имали среща със зам.-министъра на външните работи и ако пред него са поставили такова искане, ще бъде удовлетворено", категоричен бе главният прокурор.

Според Цацаров разследването за смъртта на палестинеца е на етап разпит на свидетели и ще очаква заключение на съдебно-медицинската експертиза. Според него искането на палестински дипломати д-р Ахмед Ал Мадбух да присъства на аутопсията не отговоря на българските закони и затова не е бил допуснат. "Ако палестинската страна и роднините поискат материали по делото, могат да ги получат. Аз не съм подозрителен човек и работя само с факти", каза главният прокурор.