Комисията за намесата на Русия и Турция няма да заработи

Според премиера Борисов тя няма да произведе нищо добро за България

Парламентарна комисия за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България по-вероятно е да не заработи, след като в събота премиерът Бойко Борисов обяви, че не очаква да излезе нищо добро от работата й.

ГЕРБ  също търси вариант за излизането от ситуацията, за да не се влошават допълнително отношенията с Анкара и Москва. Според депутати от партията комисията вече е произвела търсения ефект – да демонстрира, че България следи и няма да допусне подобни действия, което по никакъв начин не налага тя да заработи.

Председателят на комисията Валентин Радев отказа да коментира пред Меdiapool дали комисията реално ще започне да функционира. Той посочи, че въпросът не е в неговите пълномощия и засега работи по подготовката на комисията.

Въпреки това се очаква планираното за следващата седмица първо заседание на комисията да не се състои или да се проведе само, за да реши да не се събира повече. В момента се преценяват най-удачните варианти за действие.

Временната парламентарна комисия, която ще проучва всички "факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България", бе създадена миналия петък по предложение на ДПС. Решението бе подкрепено от 126 депутати от ДПС, ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок и БДЦ. 19 гласуваха "против", а 13 се въздържаха. Решено беше също Комисията да работи два месеца.

Реформаторският блок засега не е предложил свои членове, тъй като нито едно от предложенията му по отношение на проучването, което ще извършва комисията, не бяха приети.

В петък пък българското външно министерство отхвърли като "неуместен и лош тон" обвиненията на Москва в "цинизъм и "неомаккартизъм" заради създаването на парламентарна комисия за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България.

Засега няма официална реакция на Анкара спрямо това решение на НС, но отношенията между България и Турция вече са достатъчно напрегнати покрай вътрешния конфликт в ДПС.