​Маргарита Попова: Не познавам Пеевски, не съм изпила и едно кафе с него

С президента не правим паралелна външна политика, това е работа на правителството, обясни вицепрезидентът

Не познавам Пеевски, едно кафе не съм изпила с този човек, не съм разговаряла никога с него. Не е добре да свеждаме разговорите до персони и отделни граждани, защото ние сме президент и вицепрезидент на всички българи. Ако някой нарушава реда, правилата и законите, има си институции за това. Това каза в интервю за Нова ТВ вицепрезидентът Маргарита Попова.

Тя сподели, че няма представа дали реално има забрана за депутата Пеевски и почетния председател на ДПС да влизат в Турция.

Не зная дали изобщо има такава тема, не зная има ли информация или не е инспирирано, но когато чуя, че на някого се забранява да пътува в този свободен свят, за мен е притеснително. Но понеже става дума за отношения между две държави, външно министерство трябва да каже за какво става дума и да успокоява обстановката. Когато става дума за двустранни отношения, когато се поражда напрежение в обществото или в определени политически и други общности– се притеснявам, че може да има пробив в националната сигурност. Не трябва да сме наивни и лековерни, трябва да бъдем много внимателни, не трябва да допускаме да се разиграва етническата карта. Българските службите за сигурност трябва да вземат нещата в свои ръце, коментира вицепрезидентът Попова.

Тя отново подчерта, че са манипулации и лъжи обвиненията, че децата й имат милиони в КТБ и подчерта, че не би могла да се бърка на порасналите си деца, които са вече семейни, къде да имат влогове.

Нашите заплати не са твърди възнаграждения, тя е плаваща и е равна на зам.-председател на НС – 4.500 лева. Имам си спестявания, но не ги държа в КТБ. Но не осъждам хората, които са решили там да си спестяват парите. Моите деца са пораснали, имат си семейства. Но беше лъжа, че синът ми и дъщеря ми имат милиони в КТБ. Дъщеря ми има влог в КТБ, но не е моя работа аз да решавам къде да си държат парите. Не е моя работа да зная какви влогове и къде имат децата ми. Гледам на това като манипулация и лъжа, желание за атака. От където и да идва тя – на лъжата краката са къси, има кой да ги съди, аргументира се бившият правосъден министър.

Маргарита Попова сподели, че не се виждат често с президента – всеки си има своите лъчи, работата е динамична, натоварена и отговорна, но по важните неща се срещат и разговарят.

Тя изтъкна, че с президента е нормално да нямат различни позиции по външнополитическите въпроси. Но не отрече, че понякога е изразявала своя лична позиция по някои въпроси.

Ние не правим самостоятелна външна политика, тя се прави от правителството и външно министерство. Тоест, не правим паралелна политика. Но когато говориш срещу Русия – това ражда антиамерикански настроения и обратно. Кажете ми, коя ще е тази държава, която ще търпи това. Какъв е изводът – че дипломацията не е конфронтация, а умения, тактика и висока култура, за да не излизат такива послания, които пораждат конфронтационни настоения, подчерта Попова.

Що се отнася до управлението на Бойко Борисов, вицепремиерът изрази положително отношение към премиера.

Борисов много се старае, за да има стабилност в управление, мога да го похваля за това. Трябва обаче да го удържи, защото става все по-трудно. Да внимава с партийните раздори и всеки да работи там, където му е мястото, посочи тя.

На финала на разговора Маргарита Попова призна, че нямам планове да се връща в съдебната система.

Там бях 20 години и съм удовлетворена от това, което съм свършила като прокурор. Венец на моята работа беше в министерство на правосъдието, но след като изтече мандата ми нямам планове да се връщам в съдебната система, категорична бе тя.