Димитър Иванов: Доган е изключителен диагностик, заслужи си приза "Стефан Стамболов"

Партията на Лютви Местан е типов проект, внесе отвън, твърди бившият шеф от Шесто

Наградата на името на Стефан Стамболов се връчва традиционно всяка година. Тя се дава в две категории: личен принос към духовността и личен принос към държавността. Съществува комисия, която целогодишно следи хората от елита на държавата и се присъжда на най-заслужилия. Това обясни в студиото на Нова ТВ Димитър Иванов, последният шеф на политическата полиция по времето на Живков.

Той разкри, че от МНО са го притискали, да не допуснат Доган да влезе във Военно-историческия музей. Министърът отрекъл, защото нямал отношение нито към наградата, нито към Доган.

Беше абсурдно, защото ако си купи Доган билет за музея, кой може да го спре. Не вярвам, че това е станало и под давлението на зам.-министър Исмаилов, който е възпитаник на нашия университет. Едва ли може да си позволи подобна забрана, коментира Иванов.

За пореден път бившият шеф от Шесто управление на ДС защити почетния председател на ДПС Ахмед Доган като виден визионер, който като един добър диагностик показал много точно какви са големите проблеми, които стоят пред България.

Доган е един гарант за стабилност и балансираност сред мюсюлманите и българското общество. Неговия авторитет не намалява след политиците, а точно обратното.

Последните години, с дипломация, разузнава и религиозни органи Турция води последователна политика към България. Но Доган винаги е заемал ясна пробългарска позиция. С визионерството, което демонстрира, той постави проблемите, които са остри, от които зависи развитие на България в три аспекта – глобален, европейски е регионален, като ги постави с диагнозата на добър диагностик, отбеляза Иванов.

Съвсем друга визия има Лютви Местан и партията му ДОСТ, която според него е външен проект, чийто талантлив автор прави успешни ходове в България.

Отстраняването на Местан беше предизвестено. Неговото поведение през последната година и половина – на самохаресване, самолюбие, опиянение от изказа си, показа, че човек лековат, за да води сериозна политика в ДПС, особено след като предизвика провала и свалянето на собственото си правителство. Местан няма ресурс да организира една партия, чийто три стълба са идеология, секторни политики, и структура. Повече от очевидно е, че му е даден типов проект отвън, отдолу, както казваме ние.