ООН представи официално кандидатурата на Бокова за генерален секретар

Съобщението засега е качено само в руската версия на официалния сайт на световната организация.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова вече е официално представена като кандидат за поста генерален секретар на ООН.

Съобщението засега е качено само в руската версия на официалния сайт на световната организация.

Постоянното представителство на България в ООН официално е уведомило генералния секретар за издигането на кандидатурата на Бокова на 11 февруари. Ден по-рано българското правителство взе решение за това. Така председателят на ЮНЕСКО става петият официален претендент за поста, чийто избор трябва да е ясен до края на годината.

Досега нейни съперници са министрите на външните работи на Хърватия Весна Пусич и на Черна гора Игор Лукшич, бившият министър на външните работи на Македония Сърджан Керим и бившият словенски президент Данило Тюрк.

Пълномощията на настоящия главен секретар на ООН Бан Ки Мун, който е на поста от 1 януари 2007 г., изтичат на 31 декември.

Шефът на световната организация се назначава от Общото събрание на ООН по препоръка на Съвета за сигурност.

Очаква се Съветът за сигурност да започне разглеждането на кандидатурите не по-късно от юли.

Дипломатите не изключват възможността за първи път за утвърждаване от Общото събрание да бъдат представени няколко кандидата.

Нито един от осемте генерални секретари на ООН досега не е бил жена и не е представял Източна Европа. Русия и останалите страни, които са постоянни членки на Съвета за сигурност, нямат право да издигат свой представител за генерален секретар на ООН.