​Юлий Москов: Забраната към Пеевски и Доган е нелепа, мирише на турски ботуш

С действията си Ердоган ни казва, че Местан е слаб политик, не може да поведе партия

Всички твърдения, че Пеевски е забъркан в контрабанда на цигари, а Ахмед доган е руски агент, са нелепи. Тука мирише на турски ботуши, тъпанчета ми се пукат от тъпани и зурли. Нелепо е да се говорят такива неща, или се правят с доказателства. Контрабандистите на цигари ги арестуват или застрелват. Освен това трябва да се знае, че производителите на цигари никога не участват в контрабандата. Второ – не знам дали Доган е агент или приятел на руснаците, но е недопустимо Турция да се занимава с това какви интереси има един чужд политик, какъвто е Доган, това е намеса във вътрешните работи на една държава. Тази позиция изрази в ефира на Нова ТВ спортния журналиста Юлий Москов, който коментира новината, че Доган и Пеевски са обявени за персони нон грата в Турция.

Според него от действието на Ердоган срещу Пеевски и Доган става ясно, че Местан е слаб политик, който не може да поведе партия. А турският президент има два проблема – първият е, че българските турци – около 400 000, са настроени републикански и демократично, и обикновено гласуват срещу Ердоган. И вторият – че той иска да установи контрол и върху членовете на ДПС, но ако бъде оставено на Местан, това никога няма да се случи.

Да създаваш партия ДОСТ – другар, приятел, брат – това говори за близост с Ердоган. Заплахата от неговите действия каква е? Просто Ердоган казва – всички български турци, ако не отидете към Местан, няма да ви дадем повече да се връщате в Турция, това е репресия, категоричен е Москов. 

Журналистът подчерта, че няма нищо общо с Делян Пеевски. Освен това не вярва на независимите немски медии, защото те са слугижнани към властта, опозорили се напълно като крили цели пет дни престъпленията на мигрантите в новогодишната нощ.