Станишев: Доган никога не е позволявал ДПС да се ръководи отвън

Смущават информациите, че от турска страна е оказван натиск върху български депутати, заяви бившият лидер на БСП

Винаги съм казвал – може да има много критики към г-н Доган, но той е български политик и никога не е позволявал ДПС да се ръководи отвън, заяви Сергей Станишев в предаването "Още от деня" по БНТ. Бившият лидер на БСП коментира разпространената днес информация от турския вестник "Сабах" и телевизията "Стар", че на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата от същата партия Делян Пеевски е забранено да влизат в Турция. "Тази информация ме смущава, както впрочем ме смущават и други неща, свързани с отношенията между турската и българската държава напоследък, като информациите, че е оказван натиск върху български депутаит", посочи още той. 

Според Станишев, българската държава трябва много категорично да заяви на Турция, че това не е начинът да се изграждат добри отношения. "Никой няма право да се меси в партийния живот на чужда държава. Това е неприемливо. Тук въпросът опира до национален суверенитет. Трябва да се сложи много ясна граница – това е работа на Външно министерство. Имаме достатъчно лостове в отношенията. В момента, ако погледнете, Турция почти няма съседи, с които да не са й влошени отношенията в крайна степен. Влошаване на отношенията и с България не е и в техен интерес", заяви още Станишев. 

Сергей Станишев каза, че не се е чувал с Лютви Местан след свалянето му от лидерския пост на ДПС. "На пресконференцията, която даде г-н Местан, стана ясно, че той е имал друга визия за развитието на ДПС – да влезе в управлението чрез коалиция с ГЕРБ – очевидно тази негова сметка се оказа крива", посочи лидерът на ПЕС. 

Той коментира и отношенията в управляващата коалиция. По думите му, нестабилността в коалицията е заложена изначално заради разнородните партии в нея. "Тази коалиция е коалиция на сделката и на статуквото. Самото управление постоянно генерира скандали вътрешно – това не е добре за държавата. Притеснява ме и усещането за несигурност в българските граждани. Има главоломно нарастване на бедността, сериозен срив в много социални системи заради липса на ясна политика", критикува експремиерът и заяви, че подкрепя вота на недоверие към кабинета, като го определи като закъснял. Ситуацията в здравеопазването е трагична, каза той. 

Накрая той каза и нещо положително. "Виждам съживяване в БСП като опозиция. Това е добре – тя трябва да спира управляващите от погрешни ходове и да дава на хората политическа алтернатива. Когато опозицията не дава алтернативи на хората, може да се стигне до социален взрив."

Станишев поздрави премиера Борисов за решението му за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Притеснява ме политизирането на дебата. Да не повтаряме това, защото шансът няма да се повтори още 100 години. Това може да бъде сериозен успех за страната ни, за народа ни, а и за правителството, каза още Сергей Станишев.