Министър Митов: Първанов оказа натиск върху правителството с номинацията на Бокова

С подобни номинации не може да се закъснява, но не може и да се избързва

Не знам дали Георги Първанов е първият обявил номинацията на Ирина Бокова. Георги Първанов от дълго време, както знаете оказва политически натиск върху кабинета за тази номинация. Това е публичен факт. Коя е точно номинацията и кога е изпратено писмото, съм го обявил първо аз на сайта на МВнР. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов във връзка с това как се е получило така, че лидерът на ПП АБВ Георги Първанов пръв е обявил номинацията на Ирина Бокова за главен секретар на ООН. Митов посочи, че от целия свят ще се получават тепърва кандидатури.

По думите му, номинацията в никакъв случай не е закъсняла. "Самото писмо с покана за изпращане на номинации е от края на декември. Няма никакво закъснение. Въпрос на тактика е дори. С подобни номинации не може да се закъснява, но не може и да се избързва", поясни външният министър. "Сега, в момента, определени кандидати тактически изчакват, за да видят какво ще се случи и кой ще бъде номиниран, позиционират се. Въпрос на политическо позициониране в международен план. За това много често, когато сте ми задавали въпроси по темата съм казвал - трябва да се изчака удобен и подходящ момент. Тепърва ще се появяват и други кандидатури, това е съвсем нормално. Както стана ясно, срокът е до края на март. Това не е краят на номинациите, те тепърва започват", каза още той.

Във връзка с това, че неправителствени организации и част от обществото са против номинацията на Бокова, министър Митов заяви, че със сигурност ще има хора както за, така и против.