Първанов: Решението за Бокова ще бъде взето утре

Говорих с премиера по този въпрос и съм много удовлетворен, каза Първанов

"Говорих с премиера по повод кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и съм много удовлетворен от разговора. Решението ще бъде взето утре на МС", съобщи пред БНТ лидерът на АБВ Георги Първанов.

След като "изпусна неволно" тази информация той направи уговорката, че все пак трябва да остави решението да бъде взето и официално обявено.

"Слушах внимателно това, което разказа за 4 февруари Петър Стоянов, а аз разполагам със стенограмите от заседанията на БСП. Сутринта рано на 4-ти февруари ние информирахме ръководството на БСП, че възнамеряваме да откажем мандата. И призовавам БСП да ги публикува тези стенограми", заяви лидерът на АБВ Георги Първанов.

Той цитира думите на Николай Добрев, който заявил пред ръководството, че няма ресурс и смята да поеме лична отговорност за отказ от мандат.

"Междувременно Добрев написа писмо до президента Стоянов, че няма да състави правителство. Не ни е убедил Стоянов, нито ни е разубедил. Документите са два-единият е състава на правителството, а вторият е писмото, в което пише: Връщам връчения ми мандат. Това беше преди срещата с президента", твърди Първанов.

По думите му, те са настояли за свикване на КС, за да се легитимира гражданския мир в страната.

"Знаете, че три години с Кольо Добрев бяхме предатели и съглашатели за БСП", каза още той.

Първанов твърди, че за провеждането на КС Петър Стоянов е звънял на Иван Костов, за да получи съгласието му.

"Консенсусът за НАТО беше постигнат на един драматичен конгрес на НАТО ще през 2000 година. Тогава нямаше спор дали да бъдем член на НАТО, както твърди Петър Стоянов", заяви още Първанов.

 "Не съм ентусиазиран да съм кандидат за президент, аз съм постигнал всичко в политиката, по-скоро бих предпочел да видя друг силен кандидат", каза Първанов и намекна, че това може да е Ивайло Калфин с думите: "Калфин би бил много добър президент"