С. Софиянски: Не готвя партия, а нова дясна идеология

Още по времето на Станишев трябваше да кандидатстваме ​за членство в еврозоната.

"Първото ми решение като служебен премиер беше за създаването на валутен съвет и за въвеждането на валутен борд", заяви в интервю за БНТ бившият служебен премиер Стефан Софиянски и добави, че бордът е стабилизирал и до ден днешен стабилизира България.

По думите му, обаче, е трябвало отдавна, още по времето на премиера Станишев да кандидатстваме за членство в еврозоната.

"От 2009 година нямаме добър растеж на БВП не мисля, че това е възможно, защото ще доведе до сътресения", коментира той.

Той обвини правителството в липса на добри политики за усвояване на еврофондовете и липса на екипност.

"Това, което липсва в момента на обществения живот са приоритети и идеология, какво, правим, какви са ни целите? Каква трябва да бъде философията на политиката? Трябва да имаме една цел-да се изравним с Вишеградската четворка", заяви Софиянски.

"Моето притеснение е за тези 50%, които не излизат да гласуват. Когато казах, че работя върху нова идеология имах предвид, че работя върху проект, който да мобилизира хората. Аз харесвам и одобрявам позицията на Радан Кънев, но не съм се срещал с него. Важна е идеологията, а субектите или конфигурациите ще дойдат после", заяви Софиянски, който подчерта, че не работи върху партия, а върху идеология.