​Росен Плевнелиев: По-добре питайте народа - добър президент ли съм

Не е добре за България да имаме извънредни парламентарни избори, категоричен е държавният глава

Вярвам, че българският народ е мъдър, усеща когато го водят в правилната посока и когато не. Историята и следващите поколения дават най-обективната оценка. Затова по-добре питайте народа добър лидер ли съм или не. Това обяви в интервю за Би Ти Ви президентът Росен Плевнелиев, който отговаря на горещи въпроси на българските граждани.

Той отказа да посочи дали ще се кандидатира за втори президентски мандат, защото смята, че 2016 трябва да бъде годината, когато може да се свърши много смислена работа.

„Народът очаква не да правим избори цяла година, а да правим смислени действия. Лятото е времето, когато ще се каже кой и как ще се кандидатира. Но аз лично не по-късно от края на юни ще кажа в прав текст какво ще е моето решение“, обясни Плевнелиев.

Той обаче бе категоричен, че няма намерение да се връща в политическа партия или да прави друга нова партия. Работя само за интерес на народа, категоричен бе държавният глава.

Плевнелиев посочи, че през мандата си е бил президент на всички българи.

Като такъв казах позицията си за назначаването на един медиен олигарх и когато имах смелостта да сваля доверието си от министър-председателя Орешарски, обявих открито позицията си по Кримската криза. Имах принципни позиции по тези важни теми – това означава да си президент на всички българи, което не значи, че трябва да се харесвам на всички.

Плевнелиев отговори дипломатично и на критиките на бившия президент Първанов, посочвайки, е с него са много различни, но това не е непременно лошо за българския народ.

Първанов работеше за Голям шлем, аз работих за енергийна ефективност, той назначи маса агенти на ДС, аз не пратих нито един посланик агент. Говорим за национален интерес – та нима това не е да има мир, и да има върховенство на закона. Това е възможно само през върховните ценности на ЕС и НАТО, смята президентът.

Той не прикри и различията си с вицепрезиднта Маргарита Попова по основни теми, като почи, че тезите й съвпадат повече с тези на Първанов.

Не сме се събрали, за да се харесваме, а да свършим конкретна работа. Ние с Попова сме различни, но уважаваме институцията, каза държавният глава. Той бе категоричен, че не е добре да има предсрочни избори в България тази година, защото народът не очаква това от политиците. Трябва да покажем, че в един разпокъсан парламент можем да работим ползотворно, настоя президентът.