Георги Папакочев: Предаването на Волгин се превърна в хибриден рупор при кабинета "Орешарски"

БНР не е изпадало в подобно положение дори в бурните години след 1989 г.

Васил Василев

„Реакцията на БНР спрямо предаването на Петър Волгин е много закъсняла и това поставя много въпроси. Защо тази реакция закъсня цяла година. Има и една друга серия от въпроси – защо управлението и мениджмънтът на БНР до този момент защитаваше яростно предаването на Петър Волгин при положение, че е достатъчно ясни системните нарушения на Закона за радио и телевизия, които се извършваха”. Това попита реторично пред Faktor.bg журналистът Георги Папакочев.

Той, заедно с Йордан Лозанов като създатели на предаването „12+3” на 4-и януари 2014 г. изпратиха отворено писмо по повод юбилея на предаването. В него те заявяват, че се срамуват от факта, че напълно основателно тогава повече от половин година протестиращите срещу правителството на антиевропейската, русофилска олигархия освиркват шумно и с нескрито презрение името на шефа и един от водещите на предаването Петър Волгин, а в студиото се лее неприкрита и целенасочена политическа пропаганда в полза на силните на деня. Двамата са против и опита да се манипулира аудиторията чрез перфидните агитационни методи на ЦК на БКП и ДС, за да се лансират груби антиевропейски и антизападни нападки за сметка на проруските и евразийски тези. Журналистите не на последно място поставят авторитета на „12 плюс 3“, който постепенно се срива, нещо, което други талантливи журналисти, изпълняващи коректно своята работа като водещи и редактори в предаването, не заслужават.

„БНР и програма „Хоризонт” имат едни писани или неписани правила, които преди появата на Петър Волгин се спазваха що-годе нормално. Става въпрос за плурализъм на мнението, за равнопоставено участие между събеседниците, липса на пропаганда и всички онези неща, които днес стават ясни. В един момент всичко това беше нарушено. Започнаха да се водят войни, за да се защити това предаване, в резултат на което се стигна до скандал. Авторитетът на Българското национално радио и на моята любима програма „Хоризонт”отива в областта на критиките. Това е нещо, което е недопустимо и никога не е било, дори при бурните години след и около 1989 г.”, категоричен е Папакочев.

„Не ми се ще да лансирам конспиративни теории, защото не съм техен привърженик. Мисля обаче, че предаването „Деконструкция” започна добре. То беше нормално до 2013 г., когато се случиха две събития – смени се ръководството на БНР и започнаха вълненията около кабинета „Орешарски”. Тогава това предаване изведнъж беше активирано и превърнато в хибриден рупор на вид пропаганда, която е недопустима за националните медии и за националното радио, което винаги се е ласкаело, че е Магнаурската школа на ефирната журналистика”, коментира още журналистът.

„Всички служители в БНР имат някакви пристрастия, но те трябва да се съобразяват с институцията, в която работят и с правилата, които им налага законът. Как лицето Петър Георгиев Волгин се е конвертирал в русофилство, мен не ме интересува. Нито знам причините, нито парите, които евентуално са дадени за тази работа. Процесите се изследват в т.нар. нова хибридна пропагандна война. Не може обаче една национална радио станция, с колкото и намаляващи функции да е в момента, да си позволи подобен лукс. За радост другите две държавни мении БНТ и БТА не си позволява”, категоричен е Папакочев.