​Драмите в ДСБ: Шизофрения, компромис, липса на политика - просто котката на Шрьодингер

Как българите коментираха във Фейсбук случващото се във водещата партия в РБ

Срещата в Поморие на ДСБ фокусира за два дни вниманието на българите. Решението на дясната партия да напусне властта, а един от лидерите й Петър Москов да остане министър в кабинета бе посрещнато с противоречиви коментари в социалната мрежа. От два дни Фейсбук ври и кипи. Във виртуалния дебат се включиха и сънародници от чужбина, съпричастни с люшкащата се в политически страсти Родина. Ето как бе коментирана позицията на ДСБ и д-р Москов:

Илко Семерджиев, бивш здравен министър в правителството на Иван Костов: „Петър Москов остава член на ДСБ в опозиция със същата категоричност с каквато остава министър в управлението. Освен това остава член и на ръководството на ДСБ, които са в опозиция, но продължават да стоят в управляващия Реформаторски блок. Абе, много сложно стана, резюмирам - ако не сте виждали политически травестит не четете това обяснение - вижте картинката“. (Семерджиев е поставил под поста си снимка на Кончита Вурст, б.р.)

Виктор Лилов, кандидат за кмет на София, член на ръководството на партия ДЕОС: „Или не си е пил хапчетата, или е предозирал. И в двата случая не става за министър. ‪#‎HelpMoskov“.

Отец Рафаил, игумен на Кладнешкия манастир: „Топката е в ДСБ ''Средец'', и ДСБ трябва категорично да се разграничи от ''дейността''на П. Москов до сега в правителството, от т.н. му ''здравна реформа'', от отвратителните му расистки и цинични изказвания ....от цялата гадост, която ни донесе и носи, и да ги осъди! И доколкото е възможно да се постарае да минимизира щетите нанесени до сега от него, защото именно „благодарение'' на тази партия, той се озова там!“

Ралица Ковачева: "Ако някой се държи като скот, той получава и правото да бъде третиран като такъв". Това се оказа самосбъдващо се пророчество на чичо доктор москоф.

Сега, ако съм на ББ, ще поискам оставката на чичо доктор, щото е от опозиционна партия.

"ДСБ няма да хвърли камък срещу Петър Москов, въпреки че заслужава дърво". Атанас Атанасов по БНР

Такава шизофрения е пламнала в дсб, и то не само в ръководството, че добре, че петър москов остава в правителството, че да придвижи здравната реформа в психиатрията“.

Владимир Каролев, финансист, съветник на икономическия министър Лукарски: „Добре де, как ДСБ снема доверие от правителството, а запазва доверие в Москов? Москов в правителството ли е или е като котката на Шрьодингер - Като Радан погледне в кабинета, Москов е там. Като не гледа, него го няма? grin emoticon Накрая всичко се оказва хакерска атака, РБ заминава за Москва, Иван Костов става премиер, Москов прави завод за сланина, Мишо Миков - посланик в САЩ, а Венци Мицов го назначават за треньор на националния по художествена гимнастика.

P.S. Един сериозен политически въпрос. Как ще гласува ДСБ при вот на недоверие срещу кабинета, включващ техния министър?“

Петър Бояджиев, политически имигрант, Франция: „Господин Москов вместо да отговори на г-н Панов предпочете да влезе в голямото семейство на коалицията „Борисов, Първанов. Доган“.

За съжаление това може да се окаже началото на краят на ДСБ. Тези момчета са много млади и зелени за да водят голямата битка, която се очертава, а и очевидно искат да откриват крана за топлата вода, който отдавна е открит“.

Даниела Горчева, издател на списание „Диалог“, Холандия: „Москов има моето презрение от деня, в който мнозина му ръкопляскаха. И не ми е дал повод за нищо друго освен за презрение“.

Юлиан Попов, писател и журналист, министър на околната среда и водите в състава на правителството на Марин Райков: „Това че здравният министър не ще да се оттегли е и признак за един от основните проблеми на българската политика - липсата на политика. Позициите, решенията, реформите рядко са политически решения - те са плод на индивидуални амбиции, знания, интереси, комплекси, понякога корумпирани, понякога добронамерени и от лична гледна точка дори чисти като сълза. Но много рядко те са резултат на предварително колективно партийно обмисляне. Затова всеки министър след 40-тия километър в черния си автомобил започва да се преживява като собственик на министерството, което ръководи. Той прави някакви неща, които смята за правилни, но много малко са хората, които разбират какво всъщност той възнамерява да направи. Министърът се държи често като скулптор, който е издялал половината камък, но никой не знае накъде отива работата. И като художник, ревностно се дърпа и иска да си доиздяла останалото. (Разбира се, фактори като глупост, зависимост сенчеста принадлежност също могат да играят своята роля.)

Евгений Михайлов, бивш депутат от СДС, кинорежисьор: „Шизофренно, но не от вчера... (нахвърляни въпроси)

ДСБ не направи ли компромис да се коалира с "червената кукувица", която снася(ше) сини яйца в чужди гнезда"?

ДСБ не разбра ли, че да се бориш срещу "олигархията и мафията" и да държиш парите си на висока лихва в КТБ са несъвместими неща?

ДСБ не направи ли лупинг, приемайки да стане част от управляващото мнозинство с тези, които искаше да отстрани от властта?

ДСБ не знаеше ли каква е цената на участие в коалиция и с АБВ, и ПФ?

ДСБ не знаеше ли с какво ще завърши "историческият компромис"?

ДСБ може ли да е в РБ, който е част от управляващото мнозинство, но в същото време да е опозиция?

ДСБ знае ли дали може да е част от блок(РБ), чиято политика не приема?

ДСБ не знае ли, че шансовете да спечели президентски избори е равен на шанса да спечели референдума против ядрената енергетика?

ДСБ не знае ли, че освен Лаборатория има и жив живот?

ДСБ не знае ли, че поне част от хората имат опит, памет и мозък?

ДСБ се разграничи от Москов, но не помага ли с това на Москва?“