​Весела Чернева: Големият губещ от конфликта с Турция ще е руската икономика

Целите на Запада и Русия в Сирия се разминават

„Анкара отговаря за голяма част от инфраструктурните проекти в Русия. Турските авиолинии са основен превозвач, турски фирми строят големите пътища и т.н. Обикновеният руски гражданин също ще е губещ, но руската икономика ще е основния губещ от конфликт с Турция”. Това заяви пред БНТ директорът на софийския клон на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. „Целите на Русия и целите на Запада в Близкия Изток са различни. Русия атакуваше много малко цели на „Ислямска държава”. Нейната цел е да постигне стабилен режим на Башар Асад. Западната коалиция има съвсем други цели. Турция разбра, че трябва да търси съюзник в ЕС. Срещата от вчера беше израз, че двете страни има какво да спечелят. За България това е жизнено важно”, категорична беше тя.

„Стремежът за възстановяването на националните граници в момента е голямо. Шенгенското пространство се раздробява, а тезата за повече Европа и по-малко национално все повече избледнява”, коментира на свой ред ситуацията журналистът Светослав Терзиев.

„Турското поведение беше неадекватно. На Европа и трябваше голяма коалиция срещу "Ислямска държава". Турция удари точно срещу това и не получи подкрепата от НАТО, която очакваше. Турция в последните дни стана по-отстъпчива. За начало спря да нарушава гръцкото въздушно пространство. Спряха се редица проекти, като „Турски поток”. Бойко Борисов има причини да се опасява от вчерашното споразумение между ЕС и Турция, но се съмнявам, че ще има сили да удържи”, каза още Терзиев.