Ген. Съби Събев: В обединението срещу ИДИЛ да бъде включена и армията на Асад

Йордан Божилов: Конфликтът между Русия и Турция заплашва сигурността на цялото Черноморие

"Командният център за полети на НАТО е управляван от САЩ. Не е изключено от там да не са предупредили Турция, че над страната им ще прелети руски самолет. Турските ВСС и руските трябваше да се синхронизират още когато Москва започна да бомбардира Ислямска държава". Това заяви пред БНТ ген. Съби Събев от Офицерски съюз "Атлантик" по повод сваления руски самолет от турска страна. 

"След началото на руските атаки срещу Сирия, 2 руски самолета нарушиха турското военно пространство. Имаше един свален безпилотен, за който не се знае от къде е летял. Тогава Ердоган предупреди, че няма да пропуска подобни полети над страната му. Това беше знак, че за останалите страни, които искат да нарушават границата", коментира Събев. 

"Франция работи в посока за обединение. Настоява Русия и Турция да седнат на една маса. Трябва да има обединение срещу Ислямска държава, дори то да включва и сирийската армия на Башар Асад", категоричен е генералът. 

"Сирия има подобен тип самолети като руските, не се изключва и подобна теза за объркване пристрелбата. Случаят обаче беше предизвестен, защото в Сирия има прекалено много сили, които не могат да намерят обща платформа. Държавите работят в различни посоки", констатира на свой ред анализаторът по сигурност и отбрана Йордан Божилов.

"За България конфликтът между Русия и Турция е негативен, тъй като те също са черноморски държави и заплашва от ескалиране на напрежението и опасност за -сигурността по Черно море. Освен това обществото ни отново се раздели на две - на тези, които подкрепят Путин, и на онези, които са против действията му", каза още Божилов.