Ген. Михов: За да се свали руски самолет, трябва разрешение от НАТО

Турските изтребители е трябвало да арестуват руския бомбардировач, заяви шефът на комисията по отбрана в НС

Този инцидентът е много тежък и има световно измерение. Като бивш пилот, познавам процедурите. В случая се изисква незабавното свикване на международна комисия, която трябва да изясни не толкова двустранните отношения, а как точно е станал инцидентът и дали са спазени процедурите на НАТО. Турция е страна членка на НАТО и ще твърди, че те са спазени, докато Русия не е и ще твърди обратното. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ ген. Михо Михов, шеф на парламентарната комисия по отбранам коментирайки темата за сваления руски самолет. 

Според мен турската страна е действала без предупреждение. Или липсва координация между Турция и Русия, или е имало предварителна нагласа на турските пилоти за действие, след предишните нарушения на руски самолети и предупрежденията от Турция. Според мен руските пилоти са били на боен канал. Турските изтребители е трябвало да арестуват руския бомбардировач, да кацнат на земята и там да се разследва случаят. Турските изтребители са били на дежурство в район, където се водят бойни действия и са били готови да действат за секунди. За свалянето на руския самолет трябва разрешение и от НАТО, което също не знаем дали е станало. Ще се повторя, но трябва международна комисия, която да изясни тези въпроси, категоричен беше генералът. 

"Имам чувството, че двете страни възраждат имперското си самочувствие. Ние трябва да бъдем много внимателни и да не заемаме страна. Най-малкото все още няма никаква яснота около инцидента. Нещата са много сложни и могат да станат още по-сериозни. Всички ръководни фактори в държавата трябва да се консолидират и да поддържат едно мнение. Не трябва да има разминаване в държавническите мнения. Не трябва да прибързваме. В момента има много сериозни геополитически размествания и външно министерство трябва да вземе тези факти предвид. Този инцидент цели да разколебае Русия за Сирия, но това няма да се случи. Цели също да разколебае създаването на по-мощна коалиция, която да унищожи Ислямска държава, допълни той. 

Ген. Михов коментира и темата за ремонтите на изтребителите МИГ в Полша. Аз лично считам, че тази ратификация няма да ни реши проблемите. Ние сме на критичния минимум на срама. Говоря за евентуалното защитаване на родното небе с пилоти от други държави от НАТО. Това ще е срам за нашите пилоти, които няма да могат да изпълнят дълга си. Трябва да бъдем истински военни, за да защитим авторитета на Българската армия.