102 години българска православна църква в София

На днешния ден преди 102 години българският екзарх Йосиф I премества седалището на Българската православна църква от Цариград в София.

До историческото събитие се стига след разгрома на България в Междусъюзническата война (1913 г.). Тогава екзарх Йосиф I премества седалището си в София. В продължение на 30 години след смъртта на Йосиф I (1915) г. Българската екзархия се управлява от Свети синод, начело на който стои наместник-председател. За този период постът "наместник-председател" е заеман последователно от общо 6 митрополити, последният от които е бъдещият екзарх Стефан I.

На 21 януари 1945 г., в катедралната църква „Света София“ в столицата Народно-църковен събор избира Софийския митрополит Стефан за последен Български екзарх. След като той е принуден от атеистичния комунистически режим да подаде оставка на 6 септември 1948 г., следва още един период от историята на БПЦ, през който тя се управлява от Свети синод, начело с наместник-председател. На този пост се изреждат общо трима владици, последният от които този път е бъдещият патриарх Кирил.