Нищо не се е променило - Путин си остава император, Ердоган – султан

Имперските противопоставяния между Русия и Турция са исторически заложени, заяви Методи Андреев

Напрежението между НАТО и Русия няма да ескалира, коментира инцидента със сваления руски самолет депутатът от ГЕРБ Методи Андреев по БНТ. "Истината е, че от този случай трябва да бъдем много внимателни в нашите оценки. Днес в парламента нито говоренето на ДПС беше правилно, нито говоренето на БСП. Не трябва да позволяваме българското общество да бъде подвеждано и Русия да бъде представяна като освобидетелка, а Турция като поробителка. Турция иска да привлече НАТО на своя страна в защита на своето население - това е моята теза", заяви още Андреев. Според него всичко опира до кюрдското население. Там е заровено кучето за конфликта. Най-вероятно ще има обтягане на отношенията между Владимир Путин и Реджеп Ердоган, но единият си остава султан, другият император. Имперските противопоставяния не са от днес. Това им е заложено в чисто исторически план."

Бившият шеф на Комисията по досиетата още веднъж припомни, че ние трябва да бъдем балансирани и много внимателни. "При нас проблемът е, че сме гранична държава на Европейския съюз и не можем да допуснем влошаване на отношенията на такова ниво, не можем да скъсаме отношенията си със съседните държави. Ние трябва ясно да кажем, че сме твърдо зад НАТО и ЕС", категоричен е той.

Методи Андреев цитира Faktor.bg, в който бе публикувано мнение на руския анализатор Олег Панфилов. Според Панфилов ядрото на Ислямска държава се състои от много добре обучени иракски офицери. "Така че медалът има две страни. Не бива да се допуска намерението да се създаде коалиция срещу ИДИЛ да бъде за сметка на натовските и евроатлантическите ценности", посочи още Методи Андреев.