​Михайлов към Буруджиева: Вие сте г-жа манипулатор, защитавате кремълската агресия

Трябва да пазим българския интерес, Русия иска да дестабилизират България финансово и политически, казва кинорежисьорът

Позицията на президента Росен Плевнелиев, че Русия води хибридна война срещу България, противопостави в студиото на Нова ТВ бившия политически съветник на Сергей Станишев – политологът Татяна Буруджиева и бившия депутат от СДС, кинорежисьора Евгений Михайлов.

Възможно е атаките срещу президента да са защото някой иска отново да се кандидатира за държавен глава, възползвайки се от тази ситуация. Но Плевнелиев не веднъж се опитва да формира външната политика на България, а Конституцията не му дава такива права.

Истината е, че българският президент огорчава българите с не премерени изявления. Включително и Борисов го отчете. Той ни кара да ни е обидно, че сме българи, атакува Буроджиева.

Президентът не прави откритието „хибридна война“, за нея се говори от една години. Всячески се опитват някакви хора, свързани с Русия да дестабилизират България финансово и политически. Определени медии всеки ден дават информация за действията на руските военни части, сякаш сме член на Варшавския договор. Искането на тази оставка сега е атака срещу държавността и националната сигурност. Преди само партия Атака водеше тази атака срещу държавния глава, но сега изведнъж се присъединиха и АБВ и БСП. Отделно те искат и сваляне на ембаргото на Русия, отговори Михайлов.

Плевнелиев държи той да е центърът на държавността. Важно е как България в близките дни и месеци ще формира позицията си за външната си политика. Всичко останало от този скандал ми звучи като битка за президентския пост. Светът формира позиции, а ние се дърлим, заяви Буруджиева, опитвайки се да преформатира същността на дебата.

Путин ни обижда непрекъснато, той твърди, че ние имаме неговата религия, език, пишем с техните букви, а сме минали на страната на врага – НАТО. Това за мен е обида към Родината ми, а вас не ви ли засяга, попита Михайлов опонента си. Кинорежисьорът припомни, че Буруджиева защитава такива позиции, защото баща й е участвал в убийствата на комунистическия режим.

А моят баща е репресиран за това, че е свалил портрета на Георги Димитров, заяви Михайлов.

Той бе категоричен, че има опити Русия да иска да си върне сферите на влияние, в това число и България.

Президентът вероятно си позволява изявления за хибридна война, защото знае какво пише всеки ден в сводките на специалните служби, той има достатъчно информация, акцентира Михайлов. Той припомни, че президенти като Желев и Петър Стоянов в подобни моменти са реагирали винаги адекватно по отношения на демократизирането на Русия, но отчитайки българските интереси. За разлика от тях президентът Гоце е защитавал руските интереси и е бил винаги готов да легне на червеното килимче.

България няма ресурса да определя световната политика, опита да се върне в диалога Буроджиева.

България има своята ориентация, тя е член на НАТО и ЕС. Вие сте г-жа манипулатор, в случая не става въпрос за битката за президентския пост, а да защитим българските интереси, а не агресията на Кремъл. Аз съм против да се снишаваме, българите трябва да обичат България, категоричен бе Михайлов.