Дайнов: Путин ще извърти номера на Сталин - влиза в коалиция, за да получи територии

В историята всичко се повтаря, защото хората сме същите идиоти, както и преди 50 години

Голямата картинка е някак си очевидна от много време, но нямаше политическа воля тя да се види. Както вече написах в нея има два момента – чисто военен и политически. Ясно е вече, че без военна компонента няма решение проблемът с ИД – да бъде разгромена на бойното поле. Това коментира в студиото на Нова ТВ политологът проф. Евгений Дайнов.

Той подчерта, че по-трудно ще бъде политическото решение на този проблем, в който той лично не вижда война между цивилизациите и то задължително минава през образованието. Като пример за това Дайнов даде Япония и Германия след Втората световна война.

По думите на Дайнов това, което сега наблюдаваме, вече се е случвало. То напомня на Европа да се събуди, защото се е разплула в самодоволство и да си спомни за демокрацията, развитието и сигурността, които са нейните основни ценности. По думите му демокрацията не е само мека китка, когато тя се изправи и разяри, става много силна и ефективна.

Политологът направи интересен прочит и на позицията в Русия, която направи заявка да се включи в антитерористичната коалиция.

Путин вече си дава сметка какво става. Затова сега той ще се опита да извърти номера на Сталин – без да си изменя на нрава, да се закачи за западните сили, за да не го питат повече за безобразията, които извърши. Трябва да се знае - че той влиза в коалицията, то със сигурност ще поиска нещо – и това е територия, руснаците винаги са искали територии, категоричен бе Дайнов.

Големите обеми се повтарят, защото хората не се променят. Ние сме същите идиоти, каквито бяхме и преди 50 години. Германците могат да решат този проблем, защото те са го преживяли някога. Те са тежки и се събуждат трудно и имат комплекса от Хитлер. Всичко ще завърши след 20-30 години, ако се направят правилните неща. Просто трябва в действията си европейците да бъдат устойчиви, последователни и решителни.Както е казал един виден философ - време е за студен разум, лишен от емоции и страсти, коментира още политологът.