​Масоните на Гергов победиха ГЕРБ в Пловдив

Връщат за областен управител на града депутата Здравко Димитров – Зико, въппреки, че пловдивчани му казаха „Не“ преди седмица

Нов скандал зрее в града под тепетата. Правителството се готви да смени без основание и ясни мотиви досегашния областен управител от ГЕРБ Розалин Петков и да назначи провалилия се като кандидат на Реформаторите за кмет на града Здравко Димитров. При първото правителство на ГЕРБ Димитров, известен като Зико, бе губернатор на областта, а в сегашния парламент влезе като депутат от ГЕРБ. Но в навечерието на кметските избори се обяви срещу своята партия и застана в Пловдив като опонент на кандидата им Иван Тотев. Това стана причина Димитров да бъде отлюспен от парламентарната група на ГЕРБ, заради неочакваното предателство.

Според източници на Faktor.bg първоначално спрягали Зико за 

заместник-министър на спорта или на туризма,

но после решили да го върнат за награда в Пловдив.

В ГЕРБ депутати и активисти са в шок от неадекватното решение. Според тях това е удар срещу самата партия и авторитета й, но и подигравка с пловдивчани. Само преди седмица те дадоха най-обективната си оценка за Зико, оставяйки го на трета позиция в кметската надпревара. Той остана с подкрепа доста под 10 хил. гласа. По-парадоксално е, че Здравко Димитров през цялата кампания играеше против отбора на ГЕРБ и се превърна в един от факторите за слабия резултат на Иван Тотев и евентуалния провал на ГЕРБ. След първия тур Реформаторите обявиха, че ще подкрепят Иван Тотев на балотажа, но обещанията им останаха само на думи. Анализ на изборния резултат сочи, че гласовете са отишли за Славчо Атанасов, а не за Тотев. На първия тур Тотев се бе изстрелял с почти 100% преднина пред Атанасов, а на втория разликата в резултатите им бе под 1 %. Сега като награда проваленият Зико ще получи поста областен управител. Но явно това е някаква необявена традиция и политика на кабинета – противниците на това управление да получават постове и награди. Този принцип бе заложен при издигането на нови шефове в МВР, по същия почин Мая Манолова стана омбудсман, а виновните за банковия срив и фалита на КТБ - останаха в БНБ, запазиха постовете си на подуправители.

В Пловдив упорито върви манипулативния слух, че Зико бил оферта на Рефоматорите, от техния щаб обаче са категорични, че такова предложение не е правено, а инициативата е на хора от ГЕРБ, които търсят начин да уредят съпартиеца предател с държавен пост, за да не им мъти водата.

Най-притеснителното

обаче е, че чрез Димитров пълна власт над общините и държавната администрация в стратегическата област ще има руският гражданин, олигарх и масон Георги Гергов, който също претърпя унизителна загуба в амбициите си да стане кмет на града. Пловдивчани казаха „не“ на задкулисния олигархичен модел на Гергов, но сега чрез Зико руският гражданин ще може отново да кадрува задкулисно. Здравко Димитров е член на масонска ложа на Гергов „Слънце Ориент“, а това е изключително лош и притеснителен факт за биографията на един губернатор, който се е клел да служи първо на интересите на братството, а след това на обществото.

За една година като депутат Димитров се оказа един от най пасивните народни представители. Почти не е говорил в парламента, няма законодателни инициативи, а действията му са като фигурант, който само може да гласува.

В града под тепетата гражданите поставят под съмнение и моралния образ на новия областен управител. Обществена тайна е, че с помощта на задкулисни игри Димитров е успял

да придобие парцел в центъра на града,

на който сега е изградил огромна бизнес сграда. Привидното основание е, че му е реституиран наследствен имот. Всъщност обаче се оказва, че отнетият преди години парцел не съвпада с очертанията на върнатия - фамилията на Димитров е получила обезщетение с апартаменти, които впоследствие не е върнала както повелява законът. Освен това имотът е върнат в нарушение от Поземлената комисия, все едно е в тракийското поле, а не в урегулирана част на града. Любопитното е, че юрист от поземлената комисия по късно се оказва партньор на Димитров в бизнес- центъра, твърдят запознати с далаверата. Според тях придобиването на имота е незаконно, извършено е с мълчаливото съгласие на институциите и намесата на магистрати. Няма обяснение и фактът, че след като си връща имота, на Димитров му се е наложило на няколко пъти да го препродава на майка си, на свой братовчед, и пак да го прехвърли на свое име. Ако всичко е било почтено и законно, е нямало никакъв смисъл от тези странни врътки, които обикновено се правят за замитане на следи и отговорности. По скандалната история около имота на Зико, прокуратурата, която очевидно е играла на негова страна, е осъдена на последна инстанция. 

Плодивчани намекват, че за новият им стар губернатор могат да излязат и други любопитни подробности, но според тях това назначение няма да е сигнал за нов морал в политиката. Най-скандалното е, че им натрапват провален политик, без авторитет, за който само преди седмица жителите на Пловдив са казали категорично „Не!“