Димо Гяуров: Путин иска да разбие НАТО, вби клин между САЩ и Европа

Русия е майстор на пропагандната война, завоюва стратегическо предимство с войната в Сирия, каза още бившият шеф на НРС

Опасявам се, че Европа е пред вратата на тежки промени, защото базисните разбирания за европейски ценности са пред огромна промяна. Това заяви в ефира на БНТ бившият шеф на НРС Димо Гяуров по повод бежанската криза и огромните проблеми, които създава на Европа.

Според него ЕС се е провалил в принципите и договореностите си и това до голяма степен се дължи на слабостта, неискреността и до известна степен – на непочтеност на европейските политици. Втората причина е недооценяване на ситуацията – че арабската пролет, която насърчавахме, може да ни изиграе такава голяма шега.

С риск да вляза в дисонанс с официалната българска политика, мисля, че единствено Орбан от европейските лидери бе адекватен в позицията си. Той единствен си позволи да каже: Царят е гол, екстраполирайки събитията в бъдещето, а именно, че Унгария ще бъде поставена в тежка ситуация, за разлика от останалите лидери, които бяха плахи и неискрени, посочи Гяуров.

Бившият шеф на разузнаването коментира и ситуацията в Сирия след като Русия се намеси във войната в подкрепа на Асад. По думите му руснаците са демонстрирали не само изключителен пиар, който е част от пропагандната война, на която Кремъл е майстор. По-лошото според него е, че Русия завоюва стратегическо предимство – от една страна, излизайки на терена като световна сила, а от друга – като направи за смях Обама, който демонстрира плахост и нерешителност. Нещо повече, предотврати действията на другата коалиция и вби клин в САЩ и Европа, което съвпада с една отдавнашна мечта на Путин - да дестабилизира НАТО, а крайната цел – да го разбие, посочи Гяуров.

Путин постигна много повече за по-кратко време, отколкото коалицията постигна за една година в Сирия. Но неговият основен замисъл е да отцепи турско-сирийската граница. Ако това се постигне – ще бъде изключителен успех за Русия. Путин иска ще по-бързи цели – радикален успех, който да гарантира способността на сирийската армия да се справи не само с ИД, но и с всички, които са срещу Асад. Всъщност войната в Сирия потопи темата за Украйна и анексирането на Крим, коментира Димо Гяуров. 

Той коментира и промените, които се правят в разузнавателната служба. "Одобрявам тези промени, защото голяма част от тях са моя идея. Искрено се надявам, че Македония ще стане член на ЕС и НАТО. За това няма никакви технически пречки. Трябва да се помага на Македония, убеден е Гяуров. "Но всичко зависи от самата страна", допълни той.