Георги Първанов се обяснява защо АБВ бламира мнозинството

Ако това е реформа, която ще доведе до повече справедливост, нека да го обосноват, но аз дълбоко се съмнявам, заяви лидерът на партията

Позицията на АБВ за съдебната реформа е възможно най-последователната. Това каза Георги Първанов, председател на ПП АБВ и президент на България (2002-2012), по време на пресконференция на партия във връзка със започналия нов политически сезон, предаде „Фокус” .

"Очаквано новият политически сезон започна с гласуването на конституционните промени, свързани с реформите в съдебната власт. АБВ много яснo и отчетливо формулира своята позиция в дебата и при гласуване в специализираната парламентарна комисия. Тогава някои бяха изненадани, но защо са изненадани сега? С какво нашата позиция е по-различна от това, което тогава формулирахме? Имаше серия от разговори на премиера, които доведоха до т. нар. "исторически компромис". Този компромис беше между реформаторите, ДПС и частично ГЕРБ", посочи Първанов. По думите му, АБВ никога не е имал колебание по въпроса дали да се раздели ВСС на две колегии и винаги е подкрепяла идеята за засилване на правомощията на инспектората. "Ние категорично не приемаме начина, по който се реши въпроса за избора на двете колегии. Ако за съдебната колегия, политическата и професионалната квота са въпрос, който е относително разумно решен, това не е така за прокурорската колегия. Там съотношението е 6 на 6, а това означава възможност на политиците да блокират работата на прокуратурата. Ако това е реформа, която ще доведе до повече справедливост, нека да го обосноват, но аз дълбоко се съмнявам", допълни още Първанов.