Ивайло Калфин: Заетостта е приоритет №1 за социалното министерство

От следващата година със закон в учебните програми ще навлезе дуалното образование

"Насърчаването на заетостта е сред четирите основни приоритети на МТСП". Това каза Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика на представянето на приоритетите на Министерството на труда и социалната политика през новия политически сезон. "Четири са основните ни приоритети. Първият е заетостта. Той ще е централен за целия мандат на управлението. Имаме конкретни намерения свързани с равните възможности, защитата на нуждаещите и подкрепата на семействата", посочи Калфин.

"По отношение на насърчаването на заетостта, бяха приети изменения в Закона за насърчаване на заетостта. С тях се даде възможност земеделските производители да бъдат подпомагани, когато създават работни места. Вече имаме два инструмента за подпомагане на земеделските производители. С министър Танева ще направим една по-подробна презентация на възможностите по европейските програми и новите инструменти, които земеделските производители имат. Надявам се да ги насърчим да отворят и по- трайни работни места", каза Ивайло Калфин. 

Той посочи, че предстои преработване на Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта. "Нещо, което е много важно е в закона за насърчаване на заетостта и Кодекса на труда, премахват пречките за старт на дуалното образование. Това е подход, на който много залагаме. Тази година започват няколко пилотни проекти. От следващата година със Закона за училищното образование, в учебните програми ще навлезе дуалното образование. То практически свързва бизнеса и образованието. Така завършващият ще излезе с диплома, стаж и професионална квалификация", обясни Калфин.