Митов: С разполагането на щабни елементи у нас НАТО ни гарантира защита

Всяко отговорно правителство трябва да отчита рисковете за сигурността на страната

С разполагането на този щабни елемент НАТО демонстрира, че е готов да реагира във всеки момент, ако възникне опасност за който и да е от съюзниците. И второ, НАТО е готов да защитава всяка страна-членка. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов след откриването на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България, предаде  "Фокус". 

"Щастливи сме днес да присъстваме на церемонията по откриването на Щабния елемент за интегриране силите на НАТО. Щабният елемент ще се занимава с координация по действията за колективната отбрана, координация по предстоящите учения и логистично и координационно планиране на евентуално разполагане на сили", заяви Митов. 

По думите му, при променената геополитическа среда за сигурност, при рисковете, които съществуват в близост до България, не може да не се отчетат рисковете за сигурността ни и да не взимат като отговорно правителство съответните мерки.

"Има яснота по състава на хората, които ще работят тук - 40 човека (20 български офицери и 20 съюзнически)", уточни Даниел Митов.