Андреев: Новият закон за корупцията ще удари хора като Пеевски - влизат беди, а излизат богати

Местните избори ще бъдат лакмус за качеството на управление

Намеците за нова формула във властта – ГЕРБ и ДПС, от която да отпадне Реформаторския блок от правителството може да имат различни интерпретации. Но трябва да се знае, че има един основен принцип- ние имаме дясно центристко управление, чието ядрото са ГЕРБ и РБ. Освен това, този кабинет е формиран в резултат на протестите, които ясно казаха не желаят типа корпоративно управление, което наложи ДПС. Възможно е, когато РБ не подкрепя определени политики на правителството, ДПС да реши да се намести на тяхното място. В един разговор между Москов и Кънев, Москов ясно каза, че трябва да се подкрепяме, за да не позволим на ДПС да се намества в празнината, която се появява. Това заяви в директно включване от парламента депутатът Методи Андреев.

Той смята, че лакмус за качеството на управление ще са предстоящите местни избори. Те обаче не могат да преформатират формулата на кабинета. Ако това се случи, за него това означава предсрочни избори.

Методи Андреев коментира и отказът на АБВ да подкрепи конституционните промени и новият антикорупционен закон, който влиза днес в парламента.

Отказът на АБВ да подкрепят промените в Конституцията са политически маньоври, които приличат на извиване на ръце. Първо – ние искаме да имаме една по-ефективна Конституция. По-важен за мен обаче е днешният антикорупционен закон, който влиза днес в пленарна зала. Той е предложен от МС и влиза в парламента със санкцията на МС. Това, че той ще бъде гледан чак сега се дължи на маньовъра на колегите от РБ, които не направиха правилно предложението – по време на парламентарния контрол, което е в противоречие с правилника. Така че е по-добре, че започваме с него в началото на тази сесия.

Затова смятам, че ако той не бъде приет, това ще означава, че не искаме да се случи реформата и в съдебната система.

Но нека да кажа, че при първият опит да бъде вкаран Антикорупционни закон – БСП и ДПС изразиха резервите си, защото не бил най-добре направен. Да, той може да бъде по-добър, а това значи за мен – по-радикален. Този закон трябва да мине на първо четене, защото по този начин ще бъде демонстрира ясно изразена политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта. Аз смятам дори, че трябва да бъде приет радикален закон, който да създава превенция по отношение на корупцията, която касае и източването на европейски средства. При този закон основното е превенцията и трябва да няма ограничение във времето. Например, да не се пропуска факта, ако един народен представител влиза в НС без никаква собственост, а след година се оказва собственик на фирми и капитали, какъвто случай е Делян Пеевски – да влезеш гол като пушка, а след време да се окажеш собственик на ключови предприятия. Тоест, този закон ще даде възможност да се прави сериозен анализ как са придобити определени средства.